joi, martie 28, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleInvestiții 2021 / 2022

Investiții 2021 / 2022

În configurarea și analiza investițiilor, instituțiile financiar bancare au un rol deosebit.

Banca Europeană Pentru Reconstrucție și Dezvoltare
Banca Europeană de Investiții
EIB INVESTMENT SURVEY

Deși BERD – Banca Europeană Pentru Reconstrucție și Dezvoltare este, poate, mai cunoscută publicului larg decât Banca Europeană de Investiții, acesta din urmă este din ce în ce mai mult prezentă în proiectele de investiții.

Diferențele între cele două instituții bancare sunt relevate de istoricul și obiectivele asumate.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Conform ebrd.com, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost fondată în 1991 pentru a ajuta la construirea unei noi ere post-Război Rece în Europa Centrală și de Est. De atunci, a jucat un rol istoric și a dobândit o expertiză unică în stimularea schimbării în regiune – și nu numai – investind aproape 150 de miliarde EUR într-un total de peste 6.000 de proiecte.

sursa foto: ebrd.com

O astfel de experiență a făcut ca BERD să fie utilă atunci când și-a extins regiunea inițială de operațiuni – deja de patru ori – în noi țări precum Mongolia (2006), Turcia (2009), Egipt, Iordania, Maroc, Tunisia și Kosovo (în 2012). ), Cipru (2014), Grecia (2015) și Liban (2017).

În prezent, este activ în aproape 40 de țări din Europa Centrală până în Asia Centrală și sudul și estul Mediteranei, plus Cisiordania și Gaza.

BERD se angajează să continue progresul către „economii orientate spre piață și promovarea inițiativei private și antreprenoriale”. Acesta a fost principiul său călăuzitor încă de la crearea să la începutul anilor 1990 și, în ciuda noilor provocări și a primirii noilor țări în lumea BERD, vă continua să fie misiunea să în anii următori.

BERD servește interesele tuturor acționarilor săi – 71 de țări de pe cinci continente plus Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții – nu doar acele țări care primesc investițiile sale (un record de 11 miliarde de euro în 2020). În același timp, numărul acționarilor BERD este în continuare în creștere; Noi membri recenți includ China, India, San Marino, Libia, Emiratele Arabe Unite și Algeria. Într-adevăr, BERD este una dintre cele două bănci multilaterale majore de dezvoltare care își extind în prezent baza de acționari.

Banca Europeană de Investiții

Banca Europeană de Investiții este o instituție a Uniunii Europene.

foto: https://www.facebook.com/EuropeanInvestmentBank

europarl.europa.eu arată că Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă finanțări pe termen lung pentru proiecte, garanții și consiliere în vederea promovării obiectivelor Uniunii Europene. BEI sprijină proiecte atât în cadrul UE, cât și în afara UE. Acționarii băncii sunt statele membre ale UE. BEI este acționarul majoritar al Fondului european de investiții (FEI), aceste două organizații constituind împreună Grupul BEI. În cadrul Planului de investiții pentru Europa propus de Comisie, Grupul BEI face parte dintr-o strategie mai generală menită să acopere deficitul considerabil de investiții, degrevând investitorii de unele dintre riscurile inerente proiectelor.

bnr.ro precizează: “BEI este instituţia financiară a Uniunii Europene, creată în baza Tratatului de la Roma în 1958, cu scopul acordării de asistenţă financiară pe termen lung prin proiecte care susţîn integrarea europeană. România a devenit membră a BEI la 1 ianuarie 2007, o dată cu integrarea în UE.”

Obiective

În conformitate cu articolul 309 din TFUE, BEI are sarcina de a contribui la dezvoltarea echilibrată și neîntreruptă a pieței interne în interesul Uniunii. În toate sectoarele economiei, BEI înlesnește finanțarea proiectelor care:

  • urmăresc dezvoltarea regiunilor mai puțin dezvoltate;
  • urmăresc modernizarea sau conversia întreprinderilor ori crearea de noi activități care nu pot fi finanțate în întregime prin mijloacele disponibile în fiecare stat membru;
  • sunt de interes comun pentru mai multe state membre.

De asemenea, BEI contribuie la promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a Uniunii. În plus, BEI sprijină punerea în aplicare de măsuri în afara UE care susțin politica de cooperare pentru dezvoltare a Uniunii.

Activitățile BEI se axează pe șase domenii prioritare: clima și mediul; dezvoltarea; inovarea și competențele; micile întreprinderi; infrastructura; și coeziunea.

BEI utilizează o gamă largă de instrumente, dar în principal împrumuturi și garanții. Cu toate acestea, au fost dezvoltate, de asemenea, o serie de alte instrumente, mai inovatoare, cu un profil de risc mai ridicat. Vor fi concepute și alte instrumente, în cooperare cu alte instituții ale Uniunii. Finanțarea oferită de BEI poate fi combinată cu finanțarea din alte surse ale UE (printre altele, bugetul UE), un proces cunoscut sub denumirea de finanțare mixtă. În plus față de finanțarea de proiecte, BEI exercită și o funcție de consiliere.

Grupul BEI a fost înființat în anul 2000 și este alcătuit din BEI și Fondul european de investiții (FEI). Fondul european de investiții a fost înființat în 1994 ca un parteneriat public-privat (PPP) alcătuit din trei grupuri principale de acționari: BEI, în calitate de acționar majoritar cu 62,2 %, Comisia (30 %) și alte instituții financiare publice și private (7,8 %). FEI oferă diverse tipuri de instrumente de capital de risc. Creditele acordate de FEI se axează în special pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), recurgând la o gamă largă de instrumente inovatoare pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor la finanțare.

BEI are un rol important în InvestEU, care a fost adoptat în martie 2021 ca instrument succesor Planului de investiții pentru Europa și reunește FEIS și alte 13 instrumente financiare ale UE. InvestEU se axează pe patru domenii de politică principale (infrastructura sustenabilă; cercetarea, inovarea și digitalizarea; IMM-urile; investițiile sociale și competențele) și are ca scop mobilizarea, în perioada 2021-2027, a 372 de miliarde EUR pentru investiții suplimentare. Programul se alcătuiește din Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU și Portalul InvestEU.

Statele membre pot utiliza InvestEU pentru a implementa planurile lor de redresare și reziliență din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

BEI a publicat analiza mediului investițional 2021 în spațiul european, din care prezentam o selectie.

EIB INVESTMENT SURVEY

Dinamica și concentrarea investițiilor

EIBIS 2021 arată o îmbunătățire a perspectivelor investiționale. În timp ce ponderea firmelor din UE care au investit în 2020 a scăzut, firmele din UE sunt mai optimiste în ceea ce privește planurile lor de investiții pentru 2021, mai multe firme din UE așteaptă mai degrabă să crească investițiile decât să scadă. Ciclul investițional se transformă, de la o bază scăzută: datele EIBIS arată investiții scăzute în 2020 (79% dintre firmele care investesc), dar firmele se așteaptă acum să crească investițiile în 2021, o schimbare bruscă față de anul precedent.

Activități de inovare

Mai mult de o treime (36%) dintre firmele din UE au dezvoltat sau introdus noi produse, procese sau servicii că parte a activităților lor de investiții; mai mic decât în EIBIS 2020 (42%), dar tot mai mare decât în EIBIS 2019 (33%).

În total, 61% firme din UE au implementat cel puțin o tehnologie digitală avansată, în mare măsură în conformitate cu EIBIS 2020 (63%) și rămânând sub ponderea Statelor Unite (66%).

Direcții și constrângeri

În general, firmele au devenit mai optimiste, cu schimbarea indicatorilor de apreciere pentru climatul economic și disponibilitatea finanțelor interne, înapoi la pozitiv pe măsură ce se simte recuperarea.

Recuperarea a adus o creștere semnificativă a firmelor care văd drept constrângeri disponibilitatea competențelor, costurile cu energia și infrastructura de transport, în timp ce impactul incertitudinii s-a diminuat.

Finanțarea investițiilor

Condițiile de acces la finanțare au rămas foarte benigne. Doar 5% dintre firmele din Uniunea Europeană ar putea fi luate în considerare pentru finanțare, în mare măsură în conformitate cu EIBIS 2020.

Ca urmare a crizei, 16% dintre firmele din UE și-au majorat datoria și 5% au primit noi infuzii de capital de la actualii proprietarii, iar 2% dintre firmele din UE au primit capitaluri proprii din noi surse.

Aproximativ jumătate (56%) dintre firmele din UE au primit o anumită formă de sprijin politic de la începutul pandemiei în răspuns la COVID-19. Subvențiile sau sprijinul care nu a trebuit să fie rambursat a fost principala formă de sprijin financiar (36%). 17% dintre firme au primit credit garantat și 16% au primit amânarea plăților.

https://www.eib.org/en/publications/the-eib-in-romania?lang=ro arată:

„Prima intervenție a băncii, la mijlocul anilor ’90, a vizat modernizarea drumurilor și a clădirilor, precum și reînnoirea flotei aeriene naționale.

În prezent, România este cel mai mare beneficiar al serviciilor de consultanță din partea BEI.

Doar în ultimii cinci ani, BEI a acordat finanțare unui număr de peste 10 000 de IMM-uri românești. Suntem conștienți de riscurile cu care se confruntă întreprinderile mici și inovatorii din România.

Planul de investiții pentru Europa a consolidat capacitatea BEI de a sprijini proiecte mai riscante. Suntem siguri că BEI va juca un rol vital în procesul de avansare a Ro-mâniei în următoarea etapă de dezvoltare economică.”


Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Cooperarea pietelor de capital din Romania si Moldova sustinuta puternic de...

Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, editia a II-a, a fost organizat pentru a impulsiona cooperarea economica si a pietelor de capital din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro