joi, noiembrie 7, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleIntolerabila toleranță. Până la ce punct putem conviețui cu ceilalți și din...

Intolerabila toleranță. Până la ce punct putem conviețui cu ceilalți și din ce moment devin aceștia indezirabili

De la etimologia termenului de toleranță în diverse limbi, cum ar fi franceza și spaniola, în care acesta desemnează capacitatea unui organism de a rezista la acțiunea unui corp străin și până la efectele pe care le generează în societate, cuvântul produce multă rumoare în zilele noastre. Atât de multă încât comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a elaborat, chiar, un document intern pe care Comisia Europeană l-a întocmit pentru angajați și care prevedea recomandări precum evitarea formulărilor de genul: „Crăciun” și „doamnelor și domnilor”.

Toleranța nu este însă un concept nou, ea fiind întâlnită inclusiv la grecii antici, iar, mai recent, a devenit, sub masca progresismului, un tip de emanație conceptuală convenabilă a bazelor ideologice puse de celebra Școală de la Frankfurt, în absența căreia actuala dispută toleranță-intoleranță, ba chiar, într-un cadru mai larg, disputa cosmopolitanism-antiglobalism, nu poate fi înțeleasă la adevărata ei amploare. În același timp însă, acest tip de concepte, benefice în esență, manipulate însă cu abilitate în favoarea anumitor interese, nu permează cu adevărat decât societățile care nu s-au format pe deplin, lipsite de maturitate, ba chiar „slabe”. Și ce alt exemplu mai bun putem avea în acest sens decât cel al Franței, care a repins cu fermitate ideologia „woke” (cunoscută și sub numele de cultură a anulării), reintroducând în schimb studiul filosofilor greci, ca parte a întoarcerii la valorile clasice.

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Revista Presei

Știri relevante în clubantreprenor.ro Reff & Asociații | Deloitte Legal: Documentarea relației dintre producător și retailer – o birocrație necesară? Material de opinie de Camelia Malahov, Director,...

Revista Presei

Știri relevante în clubantreprenor.ro Analiză Glovo: Românii au comandat în 2022 un burger la trei secunde Cu ocazia Zilei Internaționale a Burgerului (28 mai), Glovo, platforma multi-categorie care...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,888FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro