Un bun prieten al Revistei Patronatului Român, cantautorul Victor Socaciu, ne oferă detalii financiare legate de evenimentul anului în folk, Festivalul OM BUN, ediția 2021.
– Ce ne poți spune din punct de vedere managerial, despre viitoarea ediție?
– Nu câștig financiar, nu am câștigat niciodată. Și suntem la ediția cu numărul 30. Am avut însă de câștigat pe plan moral, am fost respectat pentru acest demers făcut pentru mișcarea folk. De fapt, tot proiectul este pentru muzica folk, pentru cantautori. Ei merită, din plin, acest gest care este unul cultural, unul românesc. A manageria un festival, un asemenea eveniment din showbiz, are legături cu lumea de business, dar nu fac o afacere din asta. Subliniez doar că vrei, nu vrei, înveți pe parcurs lucruri ce sunt necesare a fi asimilate. Mă gândesc la gale de dimensiuni mari cu sală de 4.000 de spectatori, cum are Sala Palatului. Este vorba de un eveniment care presupune organizare din toate punctele de vedere. Pentru asta este nevoie măcar de informații elementare de business.
– În context financiar, vreau să ne referim la un fenomen evocat la recenta dezbatere găzduită de Revista Patronatului Român, acolo unde ați fost invitat de onoare și ați vorbit de marile sume vehiculate în eterul românesc.
– După 90, eterul de la noi a fost cucerit de posturile de radio străine, chiar dacă purtau nume românești. Este vorba despre o invadare a eterului cu muzică străină, raportul fiind 90 la sută muzică de peste hotare, 10 la sută de la noi. Direct proporțional vorbim și de o împărțire a câștigurilor rezultate din drepturile de autor. Legea fundamentală în showbiz, este legea dreptului de autor sau copyright. Sunt în joc 200 milioane de euro anual, cifrele sunt între 150-200 de milioane euro, din care 85, chiar 90 la sută pleacă afară. Precizez aici că în nicio altă țară nu se întâmplă așa ceva. Pretutindeni, autorii de muzică sunt protejați. În perioada în care am fost deputat, în Parlamentul României, am inițiat o lege prin care toate posturile de radio și televiziune erau obligate să difuzeze 40 la sută muzică românească. Nu, 80 la sută, nu 90 la sută cum este în alte țări. Nu a fost aprobată legea în Parlamentul României. Îți atrag atenția, dragul meu Aristotel, că acest parlament este alcătuit din cetățeni români. Am explicat atunci clar că pentru dezvoltarea propriei culturi, este necesară o asemenea reglementare. Posturile din Italia ori Franța dau obligatoriu 60 la sută muzică din aceste state. La noi nu se poate, deoarece suntem iubitori de străinătate, de muzică franceză. Sunt revoltat și supărat. Asta s-a făcut cu sprijinul celor care își zic că sunt deputați și senatori români. Îmi este silă, să îmi ierți supărarea
– Când are loc festivalul ?
– În trei zile, 29, 30 și 31 martie. Se va desfășura online, iar pentru a vedea este necesar să cumpărăm bilet sau abonament intrând pe pagina de internet https://www.rotarientertainment.ro Un bilet costă 35 de lei, iar un abonament pentru trei zile este 90 de lei. Suntem la ediția cu numărul 30.
– Cum vezi viitorul ? Să facem un exercițiu de imaginație. Suntem deja peste un deceniu, în anul 2031.
– Îmi place să mă gândesc… vom fi sănătoși și bucuroși să ne vedem la un spectacol live, undeva la malul mării, ori în cadru montan, cu mult public, cu mulți cantautori. Dragă, Aristotel, la final mai vreau să menționez că îi așteptăm pe toți cei care iubesc muzica și poezia să fie alături de noi, chiar și cumpărând un bilet de 35 de lei…
În acest moment, se aude un alt telefon sunând acasă la Victor Socaciu. Întrerupem deci, deoarece aveam finalul gata făcut:
Program:
Luni, 29 martie 2021, de la ora 18.00:
Mircea Vintilă, Alexandru Andrieș, Doru Stănculescu, Ada Milea, Mircea Bodolan, Zoia Alecu, Adrian Bezna, Eugen Avram, Cristian Dumitrașcu, Nicu Zotta.
Marți, 30 martie 2021, de la ora 18.00:
Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Poesis, Emeric Imre, Ecoul, Adrian Ivanițchi, Andrei Păunescu, Alina Manole, Daniel Iancu, Cosmin Vaman.
Miercuri, 31 martie 2021, de la ora 18.00:
Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Mircea Rusu, Cristian Buică, Maria Gheorghiu, Florin Săsărman,
Vali Șerban, Cătălin Stepa, Claudia Șerdan, Vali Petcu.
Moderator Andrei Partoș.
Acesta este, în fapt, EVENIMENTUL FOLK AL ANULUI 2021, pe care un adevărat iubitor al muzicii și poeziei nu trebuie să‑l rateze! Veniți la întâlnirea cu cei care au creat alfabetul, evergreen-urile și minunata poveste a muzicii folk din România!
A consemnat, despre Festivalul OM BUN, un gazetar cu nume în ton… Bunescu Aristotel.