La sediul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, președinte, a primit vizita delegației economice din Republica Coreea, condusă de So Gwang Uk, din partea Asociației ”Korea International Trade Association”. Delegația a fost formată din reprezentanți ai întreprinderilor mici, mijlocii și mari din domeniile: construcții, industria constructoare de mașini, echipamente și din industria aparatelor electrice.
Din partea CCIB au mai participat Gabriela Iftene, director executiv, reprezentanți ai departamentului de Relații Internaționale și Corneliu Samoilă, președintele secțiunii Industrie. Din partea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) au fost prezenți Mihaela Dache, director, Direcția Relații Bilaterale Non-Europa și Lucian Bumbăcea, consilier superior, responsabil pentru promovarea relațiilor comercial – economice cu Republica Coreea.
După o scurtă prezentare a Palatului oferită de Președintele Camerei, au fost subliniate relațiile de cooperare dintre România și Republica Coreea prin menționarea acordurilor pe care CCIB le are cu Camerele de Comerț și Industrie din Busan și Daegu, precum și cu Asociația Korea Trade Intelligence (KOTRI).
Scopul deplasării în România a misiunii economice multisectoriale a fost identificarea și dezvoltarea unor modalități de colaborare, pornind de la oportunităţile oferite de România și Republica Coreea. Companiile coreene prezente au avut ocazia de a interacționa cu reprezentanții firmelor românești precum East Electric SRL, Balluff Automation, Faur, Automation Software Lab, Patromil și Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, într-un cadru B2B activ, care a permis schimbul de experiență și identificarea unor oportunități de colaborare, pe piețele celor două țări .
Evenimentul a evidențiat angajamentul ferm al ambelor părți pentru consolidarea relațiilor comerciale și investiționale, reflectând dorința comună de a stimula schimburile economice și de a crea un mediu favorabil colaborării între companiile din România și Coreea de Sud, în special pe partea de industrie si automatizare. Discuțiile s-au concentrat pe promovarea investițiilor reciproce și dezvoltarea unor parteneriate sustenabile, menite să contribuie la diversificarea piețelor și la creșterea competitivității economice în ambele țări.
Informații de background:
Conform datelor statistice ale Institutului Național Român de Statistică, schimburile comerciale dintre România și Republica Coreea au înregistrat în anul 2024 (date disponibile) 1.144 mil. USD, cu 5,1% sub nivelul anului 2023. Exportul românesc, în valoare de 213 milioane USD a înregistrat o comprimare cu 63,3% față de 2023, în timp ce importul – 931 mil. USD s-a majorat cu 48,9%.
Datorită evoluției diferite a celor două componente, export – import, balanța comercială nefavorabilă țării noastre de 718 mil. USD a fost la finele anului 2024 de cca 16 ori mai mare decât în anul anterior.
La finele anului 2024, după volumul schimburilor comerciale reciproce, Republica Coreea era al 3 – lea partener comercial al României dintre țările din Asia – Oceania, după China și Japonia, al doilea la import, după China și numai pe locul 4 la export, după, Japonia, China și India.
Ultimele date publicate de Registrul Român al Comerțului precizează că la finele lunii ianuarie 2025 au fost înregistrate în țara noastră 292 societăți cu capital din Republica Coreea, respectiv 0,11% din totalul firmelor cu capital străin, cu un volum al investițiilor de 125,7 mil. USD, reprezentând 0,19% din totalul capitalului străin investit în țara noastră, ceea ce conferă acestei țări locul 32 între statele investitoare în România.