Institutul Național de Administrație (INA) a lansat astăzi, la Palatul Victoria, oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024. Noua grilă de formare este rezultatul unui amplu proces de identificare și evaluare a nevoilor de formare din administrația publică și are ca scop strategic dezvoltarea unei administrații adaptate unei societăți moderne în permanentă schimbare.
În noua ofertă (disponibilă la adresa https://ina.gov.ro/) – deschisă tuturor angajaților din sistemul public, dar și altor persoane interesate – au fost incluse cursuri și module inovatoare, care tratează tematici actuale complexe, precum utilizarea inteligenței artificiale sau maximizarea eficienței rețelelor sociale în comunicare și combaterea dezinformării, fiind menținute și cele care, în anii precedenți, au primit cele mai bune recenzii din partea absolvenților.
”INA își reafirmă astăzi angajamentul pentru modernizare și eficientizare în administrație, prin profesionalizarea resurselor umane, și continuă să pledeze pentru conștientizarea rolului formării profesionale în creșterea calității serviciilor publice. Fără formare continuă este dificil, dacă nu imposibil, să ne adaptăm – ca sistem administrativ – standardelor de calitate impuse de societate și de cetățeni”, a declarat Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, președinta INA, în cadrul evenimentului.
Guvernul României și partenerii instituționali ai INA susțin demersul de conștientizare a rolului formării profesionale în creșterea calității serviciilor publice, având convingerea că educația și formarea profesională sunt bazele pe care se poate construi o administrație mai eficientă și mai aproape de nevoile cetățenilor.
„INA este principalul reper în administrația publică atunci când vorbim despre formare și perfecționare a resurselor umane. Majoritatea celor prezenți astăzi au urmat cel puțin un curs la INA și vreau să îi și felicit cu această ocazie pe absolvenții din sală. De altfel, majoritatea celor care lucrează sau doresc să lucreze în administrația publică trec – sau ar trebui să treacă – pe la cursurile Institutului. Îi încurajez acum să consulte noua ofertă”, a transmis Mihai-Alexandru Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului.
La rândul său, Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean, a apreciat maniera în care sunt structurate și prezentate tematicile, formatorii care susțin cursurile și rolul INA în formarea și perfecționarea profesională: ”Mă număr printre absolvenții INA și pot să vă spun din experiență că maniera în care sunt structurate și prezentate tematicile și modul în care formatorii își susțin cursurile fac din certificatul INA un avantaj în dezvoltarea profesională a oricărui angajat, furnizându-i cunoștințe temeinice despre administrație. După cum știți, sunt un promotor al educației în toate formele sale, inclusiv al formării și perfecționării continue, iar INA reprezintă standardul național de calitate în acest domeniu.”
În cadrul reuniunii de la Palatul Victoria, în prezența factorilor decizionali de la nivelul administrației publice centrale, au fost acordate și diplomele pentru absolvenții Programului de formare specializată pentru numirea într-o funcție de demnitate publică de prefect și subprefect – 2023 și ai Programului de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici – 2023.