Vineri seară, începând cu ora 18:00, în sala Scriptorium a Bibliotecii Naționale a României, s-a desfășurat, în fața unei numeroase audiențe, vernisajul expoziției personale de pictură și lansare de carte Elena Otilia – „Fragil”
Evenimentul, moderat de Crina Diculescu și susținut de partenerul „In vino veritas”, a fost frumos decorat de actrița Crina Matei cu patru poezii citite cu pasiune din volumul de poezii „Fragil” – Elena Otilia.
Invitații speciali Silvia Colfescu – Director Editura Vremea și Aristotel Bunescu – critic de artă au vorbit despre autorul Elena Otilia, opera literară și opera plastică.
„Aici suntem într-o enclavă a societății. Suntem într-un spațiu privilegiat în care suntem înconjurați de frumos, de o atmosferă de bine și elevată.
Este locul în care a ales Elena Otilia să trăiască de foarte multă vreme, pentru că locul în care trăiești este cel pe care ți-l alegi. Poți să-ți deschizi singur ușa într-o lume mai frumoasă decât cea în care trăiesc muritorii de rând. Omul în mod natural tinde către frumos și către bine.
Elena Otilia s-a specializat în domenii foarte dure, practice, pragmatice: domeniul construcțiilor, domeniul ridicării caselor – arhitectura. Domenii care lasă loc frumosului, dar care te mobilizează atât de mult, încât trebuie să fii un om foarte puternic ca să deschizi ușa către frumos din poziția responsabilităților acestor profesii. Elena Otilia a deschis ușa către frumos, mai întăi care poezie, apoi a deschis ușa către pictură. Mă întreb ce va urma? Pentru că s-ar putea să ne mai trezim cu o surpriză interesantă.
Ca să vă spun sincer, se observă o evotlutie a talentului ei, atât în domeniul poeziei, cât și în domeniul plasticii. Constat cu plăcere, cu bucurie și cu speranță că există posibilitatea evoluției unui talent nativ care s-a pregătit mai puțin în acest domeniu, în ambele direcții: și în poezie și în pictură.”, a spus Silvia Colfescu – Director Editura Vremea
Aristotel Bunescu – critic de artă, vorbind despre expoziția de pictură, a arătat:
„Facem un salt din România tragică în România magică, în acest spațiu privilegiat al Bibliotecii Naționale, lăcașul de cultură, tezaurul cărților. Asistăm la un vernisaj, la un eveniment de cultură în care vă sunt aduse în centrul atenției 29 de tablouri, tehnică ulei pe pânză, cu o tematică complexă la care eu o să mă refer în doar câteva minute.
Când te uiți la o expoziție, sunt mai multe niveluri de înțelegere. Mai întăi intri în șală și te uiți: aripi de înger, frumos …, un înger, Madona …, un copil …, se naște o nouă viață …, pleacă vizitatorul acasă.
Mai există și un alt nivel de privire: privirea problematică. Dacă vă uitați cu atenție, avem aici o călătorie minunată. Primul tablou are titlul „Însuflețire”, apoi „aripi” – îngerime, la care revenim mai tărziu. Apoi, tabloul din stânga jos se numește „Greutăți”. Vedeți oamenii încovoiați de greutățile acestei vieți. Dacă mergem mai departe, prin zbor, ajungem la înțelepciune. Vedem un înger și un simbol al înțelepciunii – și puritate ingeresca, dar și înțelepciune acumulată prin cunoștinte.
Pe acest perete este centrul de greutate al acestor lucrări. Avem în centru inima, pusă într-o palmă. De la fragilitatea sentimentelor, a oamenilor, ajungem la putere. Elena Otila este un artist puternic și ne spune: „Nu aveți grijă, eu ocrotesc sursa vieții”.
Sus un tablou care ridică mai multe probleme … Dar lucrurile se rezolvă, vedeți mai departe că apare o nouă viață, și expoziția se încheie fulminant cu Hera și Atlas. Povestea de iubire, pe care o vedeți că transpare în mai multe tablouri, domină și finalul apoteotic. Atlas ține sigur existența pe umeri și deasupra o vedem pe Hera, care este regina oamenilor și, prin acesta, și regina sufletelor noastre.”
Expoziția de pictură este deschisă publicului în perioada 16 – 29. 09. 2022 Relații la telefon 0724 30 42 47