În primele 9 luni din acest an, schimburile intra UE-27 de bunuri au reprezentat 72,4% din total exporturi și 72,4% din total importuri. Aproape jumătate (48,14%) din totalul capitalului social subscris de societăți străine investitoare în țara noastră provine din Statele Membre ale UE.
În contextul celor de mai sus, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București atrage atenția că un eventual și nedorit vot negativ al Austriei în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la Zona Schengen va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci și oamenii de afaceri din alte state membre UE, inclusiv austrieci, care desfașoară activități economice în România.
Intrarea României în spațiul Schengen acum ar genera o reducere semnificativă a costurilor de transport și o diminuare a întârzierilor pe lanțurile de aprovizionare și distribuție, cu impact asupra activității tuturor antreprenorilor europeni ce operează în sau cu România, indiferent de domeniul de activitate, de capitalul social și de structura acționariatului.
De asemenea, în contextul regândirii fluxurilor comerciale internaționale pe fondul conflictului din Ucraina și a creșterii explozive a costurilor la combustibili și ținând seama de poziția geostrategică a țării noastre, intrarea României în Schengen ar crea noi oportunități pentru punerea în operă, în condiții de maximă eficiență, a unor proiecte greenfield, dar și brownfield, cu impact asupra economiei întregii Europe.
Înlocuirea unor noi proiecte de infrastructură (autostrăzi, aeroporturi, folosirea Dunării în scopul dezvoltării cooperării economice) care să faciliteze contactele și comunicarea între țările comunitare cu „garduri” între statele membre și nemembre ale Zonei Schengen nu sunt, după părerea noastră, în spiritul strategiei realizării unei Europe unite și dezvoltate.
Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București punctează aceste aspecte pentru a evidenția faptul că un vot pozitiv al Austriei la Consiliului Justiție și Afaceri Interne este un vot pentru o Uniune Europeană cu o economie mai eficientă, mai puțin poluantă și mai puțin dependentă.