Ministerul Finanțelor, prin noul deținător al acestui portofoliu, Dan Vîlceanu, a anunțat lansarea unei noi emisiuni de titluri de stat denominate în lei și euro FIDELIS. Dacă la precedenta sesiune de vânzare de titluri de stat pentru populație, din perioada iunie – iulie a acestui an, dobânzile anuale erau de 2,95%, respectiv 3,25%, iată însă că acum miza a crescut.
A cincea emisiune de titluri de stat din 2021 vine cu dobânzi mai mari
Astfel, actuala emisiune de titluri de stat în lei vine cu dobânzi anuale de 3,25%, respectiv 3,75%. Cu toate acestea, trebuie spus faptul că un astfel de titlu de stat ajunge la maturitate într-un termen de 5 ani, randamentul pentru această perioadă, în cazul în care cumpărătorul alege să reinvestească disponibilitățile neridicate la scadență, putând ajunge și la 3,85% sau mai mult.
Este de remarcat de altfel că aceasta este cea de a cincea emisiune de titluri de stat în 2021, aspect care trebuie citit în contextul unei nevoi imperioase a statului român de atragere de lichidități din partea populației, în special în vederea finanțării deficitului bugetar.
De asemenea, transmite fiscul, este important de menționat faptul că titlurile de stat destinate populației sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacționate pe piața secundară interbancară. Totodată, în procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.
15,5 milioane lei subscriși în prima zi a ofertei de titluri de stat
Statul român revine în această nouă sesiune de emitere de titluri de stat și cu opțiunea pentru investiții în euro, astfel că acestea vin cu o dobândă anuală de 1,60% și o scadență la termen de 5 ani. Este de remarcat faptul că dobânda la titlurile de stat în euro este de asemenea crescută sensibil, în condițiile în care la precedenta sesiune aceasta era de numai 1%. Aceste detaliu și explică de altfel de ce, în prima zi de tranzacționare, populația a optat în special pentru titlurile în euro, după cum transmite Ziarul Financiar, circa 5,5 milioane lei fiind subscriși pe tranșa în euro din totalul de 15,5 milioane lei subscris de investitorii persoane fizice în prima zi a ofertei de titluri de stat Fidelis.
La fel de important de menționat este și faptul că valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro.
„Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat în cadrul acestui program, Ministerul Finanţelor îşi reconfirma angajamentul de a oferi persoanelor fizice opţiuni atractive de economisire, concomitent cu diversificarea surselor de finanţare a statului”, a declarat în acest sens Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor.
Cât despre perioada în care aceste titluri pot fi achiziționate, doritorii cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie, în perioada 13 septembrie – 1 octombrie 2021, prin intermediul băncilor partenere – BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi B.R.D. – Groupe Societe Generale – titluri de stat denominate în lei şi în euro, acestea fiind listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Deficitul bugetar, greu de ținut sub control în 2021
Actuala atragere de lichidități din partea populației este cu atât mai importantă cu cât execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului în curs s-a încheiat cu un deficit de 33,97 de miliarde de lei (2,89% din PIB). Această sumă este însă în scădere faţă de deficitul de 49,68 de miliarde de lei (4,71% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020.
Cu toate acestea, deficitul bugetar va fi destul de greu de adus în 2021 sub nivelul de 8% în condiţiile politicii fiscale şi a cheltuielilor publice relativ neschimbate, iar finanţarea unor deficite fiscale lărgite din perioada pandemică este probabil să conducă datoria publică spre nivelul de 60% în 2022 faţă de 35% în 2019, arată o analiză realizată de Euler Hermes, transmite Agerpres.
În acest context, reamintim că premierul Cîțu a anunțat recent faptul că ținta de deficit bugetar rămâne neschimbată și după rectificarea bugetară, mai precis 7.16% din PIB. Luând în calcul situația economică actuală a României însă, în care inflația pune presiune tot mai mare pe finanțele publice, este greu de crezut faptul că ținta anunțată de premier va putea fi atinsă, de unde și nevoia fiscului de a face actuala emisiune de titluri de stat cât mai atractivă prin nivelul dobânzilor practicate.