miercuri, mai 8, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleDificultatea intrarii pe piata muncii in randul tinerilor

Dificultatea intrarii pe piata muncii in randul tinerilor

Dificultatea intrarii pe piata muncii in randul tinerilor

Intrebarea  ,,ce vrei sa faci cand vei fi mare?” tinde sa nu aiba un raspuns concret pana la terminarea studiilor liceale sau chiar universitare in cazul multor tineri. Inca din liceu majoritatea elevilor nu sunt siguri daca sa continue studiile sau sa se angajeze.

Dificultatea alegerii unei cariere vine in special din lipsa de informatii – ce presupune un anumit domeniu de activitate, aptitudinile necesare practicarii respectivei activitati si asa mai departe.

Indiferent daca ne referim la tinerii care au urmat sau nu studii superioare, greutatea gasirii unui loc de munca este in ambele situatii problematica.

Inainte de pandemia de covid-19, rata somajului in randul tinerilor din UE cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, era de 14,9 %. In august 2020, aceasta era de 17,6 % și va continua probabil sa creasca.

Viitorul economiei sta in mana tinerilor nu doar in calitate de clienti, consumatori, ci si in calitate de angajati. Provocarile si problemele in dobandirea accesului pe piata muncii si gasirea unui loc de munca stabil se regaseste in mai multe zone ale lumii. Conform unor studii actuale, in mai multe tari rata somajului in randul tinerilor este dubla fata de cea a adultilor.

In trecut, a merge dincolo de bariera invatamantului obligatoriu putea crea mai multe oportunitati pentru tineri, absolventii de studii superioare prezentand o rata de angajare mai mare. Cu toate aestea, obţinerea unei diplome universitare nu este un mijloc garantat spre obtinerea unui loc de munca.

Un studiu arata ca doar 42% dintre angajatori considera ca absolventii de studii universitare sunt pregatiti in mod corespunzator pentru piaţa muncii. In ultimii ani angajatorii exprima tot mai clar si mai raspicat ca au joburi doar pentru cei cu experienta, tinerii simtind presiune din partea pietei muncii.

Accentul angajatorilor este pus pe ce stie deja sa faca candidatul, nu pe ce poate sa faca.Luand in considerare faptul ca portofoliul unui tanar nu este foarte divers, uneori chiar si cei cu un minim de experienta sunt refuzati. Unele persoanele care candideaza pentru anumite posturi nu primesc niciodata raspuns din partea companiilor, iar acesta experienta repetata este inconfortabila si descurajatoare.

Confrunarea tot mai frecventa cu situatii de acest tip determina tinerii sa isi aleaga un loc de munca sub nivelul calificarii lor, acest lucru insemnand ca o persoana desi calificata accepta un loc de munca sub nivelul lor educational sau un loc de munca dintr-un domeniu diferit fata de cel in care avea pregatire.

In fata unor perspective de angajare descurajatoare unii tineri se vad nevoiti sa isi caute locuri de munca in strainatate.

Imposibilitatea de angajare  este de multe ori o experienţă stresantă pentru tineri, munca jucand un rol semnificativ in viata unei persoane implinind nevoi importante. Astfel somajul, indiferent de varsta la care este experimentat, reprezinta o experienta solicitanta şi demoralizatoare, deoarece poate dauna sanatatii fizice sau psihice a individului.


Bibliografie

  1. Rosalind Searle, Ce cunoaștem despre ratele de angajare ale tinerilor: Sinteză de cercetare și de bune practici, Comitetul de Relații Internaționale al Societății de Psihologie Industrială și Organizațională, 2014.
  2. Wall-Street, Dilema studentilor, disponibil la: https://www.wall-street.ro.

Articolul precedent
Articolul următor

CNIPMMR își exprimă îngrijorarea față de scăderea investițiilor în inovare ale...

Conform ultimelor date statistice publicate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la situația întreprinderilor inovatoare din România, ponderea întreprinderilor care au introdus...

Romania Green Building Council: Valoarea caselor verzi se apropie de trei...

Suma se referă la totalul clădirilor care au primit o certificare sau precertificare (fiind în curs de construcție) Green Home, între 2014 și...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro