sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleDezvoltatorii imobiliari, între Planul Urbanistic General și cel Zonal. Bogdan Suditu: „Urbanismul...

Dezvoltatorii imobiliari, între Planul Urbanistic General și cel Zonal. Bogdan Suditu: „Urbanismul este arta negocierii dintre interesul public și interesul privat”

Pe data de 10 noiembrie 2021 a avut loc conferința online organizată de ASEMER (La Asociación de Empresas Españolas en Rumanía – Asociația Companiilor Spaniole din România) privind domeniul urbanismului în București, atât în ce privește prezentul cât și viitorul acestuia.

Discuția a plecat de la o situație aparte cu care se confruntă investitorii imobiliari, mai precis suspendarea PUZ-urilor (Planuri Urbanistice Zonale) pentru sectoarele 2-5, excepție notabilă făcând sectorul 1, dar și de la situația generală a urbanismului din București, căruia îi lipsește un plan urbanistic general chiar și la această dată, desi acesta trebuia să fie gata de mulți ani.

Astfel, domnul Bogdan Suditu, conferențiar universitar la Universitatea din București a arătat faptul că de fiecare dată planificarea urbană încearcă să pună ordine în cadrul unui oraș, să-l facă durabil și ușor de trăit. În acest sens, a adăugat domnia sa, există indicatori concreți, exemple de orașe care sunt cu adevărat funcționale, dar pe de alta parte „simțim că sunt și orase, cum este si al nostru, care are suficiente disfuncții”.

Urbanismul, a completat acesta, este „arta negocierii dintre interesul public și interesul privat”, aducând totodată în discuție Legea 350, care spune faptul că la momentul avizului de oportunitate se stabilesc care sunt costurile care cad în sarcina investitorului, respectiv cele care cad în sarcina autorității publice locale. Această lege, însă, a mai epxlicat domnul Suditu, nu se aplică de teamă, de cele mai multe ori autoritățile spunând că este riscantă, putând fi interpretată în feluri diferite, mai ales din perspectivă penală.

Totodată, a mai arătat domnul Bogdan Suditu, există foarte multă fragmentare administrativă și aplicare destul de vagă uneori a instrumentelor de planificare urbană. De asemenea, a mai spus acesta, în momentul în care între primari (general și cei de sector, n.r.) există incompatibilități personale și politice, aceste disfuncții se accentuează și mai mult.

Nu în ultimul rând, domnul Suditu a făcut referire și la haosul legislativ din anii 1990, mai precis la primul decret-lege al FSN, care, printre alte legislații comuniste pe care le-a anulat – a pus punct și planificării urbane și teritoriale, mai precis sistematizării.

Cât privește noile cartiere care au apărut în ultimii ani, mai ales în zona periurbană, acesta a specificat faptul că, legal, acestea au fost construite în baza unor documentații simplificate, dar în care interesul public nu a fost apărat, dând drept exemple în acest sens localitățile Chiajna și Popești-Leordeni.

Pe de altă parte, doamna Alina Nica, membră în echipa de avocatură a cabinetului Ionescu Sava, persoană de referință în dreptul administrativ, a clarificat anumite aspecte care țin de suspendarea PUZ-urilor în sectoarele 2-5, notând faptul că pentru investițiile începute înainte de suspendarea acestora, există prevederi care reglementează faptul că, deși PUZ-urile își pot înceta valabilitatea, ele vor continua să fie valabile pentru cei care au început să se autorizeze în perioada valabilității lor. Totodată, doamna Nica a mai arătat faptul că la data de 1.09.2021 CGMB a adus clarificări hotărârilor de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare de sector, în sensul în care aceste hotărâri scot proiectele de interes public de sub efectul suspendării acestora, în vreme ce pentru persoanele private urmează să fie aplicabile documentațiile de urbanism aprobate ulterior suspendării PUZ-urilor. Ca o concluzie, aceasta a sugerat faptul că, acolo unde este posibil, dezvoltatorii imobiliari ar trebui să încerce să construiască respectând Planul Urbanistic General și nu pe cele Zonale, la acest moment oricum oprite, cu excepția sectorului 1.

Nu în ultimul rând, domnul Alfredo Biosca, absolvent al Școlii Tehnice Superioare de Arhitectură din Madrid, implicat in în realizarea Planului Urbanistic General al Bucureștiului, a declarat că există o problemă de dorință politică de a opri proiectele de investiții de o anumită scară (dimensiune, n.r.). Pe de altă parte, a arătat acesta, „95% dintre lucrările noastre sunt în sectorul 1, de asta noi am lucrat întotdeauna după PUG” (Planul Urbanistic General). Și tot din acest motiv, a mai subliniat acesta, „noi i-am avertizat pe investitorii noștri că va fi o perioadă lungă dificilă”.

  • Tags / Etichete / rubrici:
  • ASEMER
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

iTRAD

   Acest articol este trimis la redacție spre publicare de către ASEMER – La Asociación de Empresas Españolas en Rumanía. iTRAD iTrad es una empresa de traducciones...

INVESTIȚI ÎN ROMÂNIA – Partea I: date generale

   Acest articol este trimis la redacție spre publicare de către ASEMER – La Asociación de Empresas Españolas en Rumanía. INVERTIR EN RUMANÍA Parte I: datos generales Abrir...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,884FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro