marți, decembrie 3, 2024
AcasăREVISTA ONLINERevista preseiCum se anunță anul 2025 – episodul 2. Spicuiri din The Wall...

Cum se anunță anul 2025 – episodul 2. Spicuiri din The Wall Street Journal, Financial Times, Le Nouvel Economiste.

Astăzi: Finanțele

Există un consens al observatorilor că piețele financiare vor merge în jos, ca și valoarea societăților financiare. Se mai poate face o predicție: până în 2025 Inteligența Artificială (IA) va remodela finanțele mondiale, declanșând o competiție acerbă între companiile și regiunile care vor vrea să domine această nouă sferă de activitate.

China este în frunte în momentul de față și va juca cu certitudine un rol de prim plan în următorii ani. Entități precum Ant Group au luat deja un avans în materie de finanțe asistate de IA, la care se adaugă anvergura bazelor de date ale țării. Ant Group, fostă Ant Financial, este o companie afiliată grupului Alibaba și operează platforma Alipay, care deservește peste un miliard de utilizatori și 80 milioane de comercianți, înregistrând în Iunie 2020 un volum de plăți de aprox. 18 trilioane USD. Este considerată de Wall Street Journal ca cea mai mare platformă de plăți online din lume.

Este de așteptat ca marile bănci americane, europene și japoneze să recupereze până în 2025 terenul pierdut. Organizații precum Amazon sunt între cele interesate să dezvolte instrumente financiare bazate pe IA. Dar este de presupus că marea competiție în domeniu se va desfășura între grupuri integrate, financiare și tehnologice, și mai puțin între bănci ca atare. Oricum, specialiștii anticipează că până în 2025, IA va remodela finanțele mondiale, declanșând o competiție între organizațiile și regiunile care au capacitatea de a domina această nouă sferă de activitate financiară.

Cine va fi câștigătorul acestei competiții depinde și de un alt factor: efectele procesului de reglementare a acestei piețe. Întrucât aici este nevoie de o supraveghere sporită pentru  evita abuzurile, este de așteptat ca până în 2025, să se cerceteze cu atenție ce se află în spatele „cutiei negre” a IA. Teoretic, IA aplicată în domeniul financiar comportă avantaje certe: eficiență, rapiditate, personalizare și un cost mai redus al capitalului. În practică, va putea să stimuleze concentrarea în industrie, să integreze costurile sociale și, ceea ce este cu adevărat alarmant, să creeze bucle de retroacțiune pe care organismele de reglementare le-ar putea controla cu dificultate, dată fiind opacitatea algoritmilor aplicați. Se estimează că preocuparea sporită a organismelor de reglementare financiară referitoare la impenetrabilitatea IA și a riscurilor pe care le comportă aceasta să fie sursa unui viitor șoc financiar.

Se știe că, în general, o criză stimulează inventivitatea. Este firesc atunci să îți pui întrebarea dacă în condițiile pandemiei Covid 19 nu vor lua naștere giganți tehnologici care vor decide competitivitatea viitoare a țărilor lor. În acest sens, este de menționat faptul că în Q3, numai în Statele Unite numărul companiilor a ajuns la 1,6 milioane, sporind cu 77% comparativ cu trimestrul anterior. Asta pentru că numeroase persoane lovite de pandemie și-au înființat propriile companii.

Este de așteptat ca în următorii 4 ani unele dintre aceste startup-uri să devină așa numite „unicorni”, companii cu o valoare depășind 1 miliard de USD, cotate la bursă. Potrivit unor studii citate de Financial Times, în decembrie 2020, Statele Unite se aflau în frunte după numărul de „unicorni”, cu 242 companii, urmate de China cu 119, Marea Britanie și India, fiecare cu câte 24. La rândul ei, Japonia numără numai 4 „unicorni”, ceea ce arată îmbătrânirea economiei japoneze. Trebuie totuși notat că, în ultimul sfert de secol, numărul societăților listate la bursă în Statele Unite a scăzut la jumătate, după ce au atins un maxim de 8000 în 1996. De aceea, se pune o problemă nu numai în Statele Unite, ci în toate statele menționate: ce reglementări trebuie adoptate pentru a face diferența între companiile solide, care merită a fi stimulate, și societățile așa numite „zombie”, care trebuie eliminate din universul bursier.

Corneliu Calota
Ziarist cu o bogată experiență de radio, televiziune, presă scrisă și online. A desfășurat activități de presă diverse: reporter, corespondent de presă specializat pe problematică europeană și euroatlantică, prezentator de știri de televiziune, editorialist de politică externă, moderator al unor programe de televiziune de prime time, autor al unor documentare tv premiate intern și internațional, autor și producător al unor programe complexe de televiziune. A realizat interviuri cu zeci de personalități de prim rang ale scenei publice românești și străine. A ocupat mai multe funcții de management în industria de televiziune. A fost consilier de stat și purtător de cuvânt al Guvernului României. Este doctor în științe politice, specialitatea Relații Internaționale. Este trainer de Public Speaking și educarea vorbirii (Logopedie). Este cadru didactic asociat la Școala de Studii Politice și Administrative. Pasiunile sale sunt Tehnici de Comunicare, Public Speaking, Relațiile Internaționale și… șahul!

Revista Presei

Știri relevante în clubantreprenor.ro Reff & Asociații | Deloitte Legal: Documentarea relației dintre producător și retailer – o birocrație necesară? Material de opinie de Camelia Malahov, Director,...

Revista Presei

Știri relevante în clubantreprenor.ro Analiză Glovo: Românii au comandat în 2022 un burger la trei secunde Cu ocazia Zilei Internaționale a Burgerului (28 mai), Glovo, platforma multi-categorie care...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,883FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro