Despre concediul de odihnă, concediul medical sau concediul de studii a auzit toată lumea însă despre concediul de acomodare cel mai probabil încă nu ai auzit.
Este un concediu care poate avea durata de maximum 1 an, suspendă contractul individual de muncă și se acordă în cazul în care angajatul adoptă un copil.
Astfel, art. 50 alin 1 din legea 273/2004 prevede că „Adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din activități salariale și asimilate acestora sau, după caz, din activități independente, drepturi de autor ori activități agricole, denumit în continuare persoană îndreptățită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum și de o indemnizație lunară.”
Același text de lege prevede în alineatul următor faptul că indemnizația lunară la care este îndreptățit cel care primește concediul de acomodare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Indemnizația este plătită de la bugetul de stat și este scutită de plata impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorii stabilite potrivit legii.
Aceste beneficii nu sunt prevăzute doar pentru salariați ci și pentru cei care desfășoară activități asimilate acestora.
În afară de concediul de acomodare angajatorii au obligația de a acorda salariatului sau, după caz, salariaților soț și soție care adoptă, timp liber pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului și realizarea potrivirii practice, fără diminuarea drepturilor salariale, în limita a maximum 40 de ore pe an.
Timpul liber se acordă pe baza cererii solicitantului, la care se anexează calendarul întâlnirilor sau, după caz, programul de vizite, întocmite de direcția competentă.
Nerespectarea de către angajator a obligației de acordare a timpului liber necesar pentru obținerea atestatului și realizarea potrivirii practice (atunci când angajatul adoptă un copil) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei potrivit art. 54 alin 3 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției.
Avocat Costi Boncu
www.pbat.ro;
cboncu@pbat.ro