marți, mai 30, 2023

Ce sunt NFT-URILE?

NFT-URILE sunt jetoane nefungibile. Aceasta este explicația generică pe care acest termen o are, dar ce înseamnă exact acest lucru?

În economie, „fungibil” este un termen folosit pentru lucrurile care pot fi schimbate cu alte lucruri de exact același fel. Leul românesc este fungibil, deoarece tu și un prieten puteți schimba bancnote de 1 leu și fiecare dintre voi va avea exact aceeași putere de cumpărare.

Majoritatea obiectelor din lumea reală, fizică, cum ar fi mașinile sau casele, nu sunt fungibile – ceea ce înseamnă că au calități unice și nu pot fi schimbate pur și simplu cu altele de același tip. De exemplu, ați putea fi dispus să schimbați un apartament cu 3 camere cu un alt apartament cu 3 camere, dar locuințele nu ar fi exact la fel și ați dori să știți în ce stare se află cealaltă locuință înainte de a fi de acord cu schimbul.

În limbaj criptografic, token-urile sunt unități de valoare stocate pe un blockchain. Criptomonedele sunt jetoane, dar nu toate jetoanele sunt menite să fie folosite ca bani. Token-urile pot fi atașate la bunuri tangibile – Nike , de exemplu, încurajează cumpărarea unui gift card cu monede crypto.

Astfel jetoanele nefungibile sunt un fel de criptomonede, doar că au calități unice și nu sunt folosite neapărat ca bani. Conform The Verge, la nivel înalt, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum. Ethereum este o criptomonedă, precum Bitcoin sau Dogecoin, dar blockchain-ul său suportă și aceste NFT.

NFT-urile pot fi, de fapt, orice lucru digital (cum ar fi desene, muzică, gif-uri, etc.), dar popularitatea lor este legată, mai ales, de utilizarea tehnologiei pentru a vinde artă digitală.

Crearea primelor NFT-uri a fost realizată cu câțiva ani în urmă când oamenii și-au dat seama că bazele de date de tip blockchain, ar putea fi folosite pentru a crea fișiere digitale unice, necopiabile. Și pentru că aceste fișiere erau pur și simplu intrări într-o bază de date publică, oricine putea verifica cine le deținea sau le putea urmări pe măsură ce treceau de la o persoană la alta, spune The New York Times.

Așadar, NFT-urile fac posibilă crearea unui activ digital necopiabil legat de un JPEG, care poate fi utilizat pentru a marca acea copie a JPEG ca fiind cea „reală” sau originală.

Pentru a fi mai ușor de imaginat putem vedea NFT-urile ca un certificat de autenticitate pe care l-ați putea primi dacă ați cumpăra un obiect de artă valoros. În cazul în care obiectul ar fi copitat sau furat, prin simplul fapt ca aveți certificatul de autenticitate, puteți dovedi că sunteți proprietarul originalului.

Sursa: business2community.com

 

Cel mai scump NFT vândut vreodată a fost „The Merge” la prețul de 91,8 milioane de dolari, ce a reprezentat un record pentru o operă de artă vândută public de un artist în viață.

Conferința Business 360 Men and Women in Business – Speakeri Panel...

Conferința Business 360 Men and Women in Business a avut loc pe 22 iunie, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, eveniment organizat de...

Revista Presei

Știri Relevante în Ziarul Financiar: Guvernul şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României au semnat un acord de colaborare privind consultarea pe şase teme strategice pentru...

Redefinim orizontul afacerilor: Adina Tarry & Cezar Iulian Armașu – Partenerii...

În emisiunea „Redefinim orizontul afacerilor” de săptămâna aceasta, Cezar Iulian Armașu împreună cu Adina Tarry au discutat despre cum să ne alegem partenerii de...

Revista Presei

Știri Relevante în Ziarul Financiar: BestJobs: Tinerii încep să caute joburi sezoniere sau internship-uri: 43% dintre ofertele de muncă se adresează candidaţilor fără experienţă...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,774FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img