vineri, iulie 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 5 Martie

Calendarul zilei 5 Martie

  • 1889 – Ateneul Român a găzduit primul concert susținut de orchestra Societății Filarmonice Române, numită astăzi Filarmonica George Enescu. Fondată în anul 1868, din inițiativa compozitorului și dirijorului Eduard Wachmann, „Societatea Filarmonică Română” avea drept scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor muzicii clasice. Eduard Wachmann a activat ca dirijor și director al Societăți, petrecând 35 de ani la pupitrul dirijoral. Odată cu inaugurarea Ateneului Român concertele orchestrei au început să se desfășoare aici, unde continuă și astăzi. Ateneul Român, emblemă a culturii românești, a devenit sediul Filarmonicii George Enescu.
  • 1918 – Capitala Rusiei se mută de la Petrograd la Moscova. În1917, izbucnise Revoluția Rusă, care în prima sa fază a dus la detronarea țarului. La  scurtă vreme a izbucnit războiul civil rus. Apropierea prea mare a orașului de bazele de acțiune ale armatelor contrarevoluționare (albii) și climatul politic instabil l-au determinat pe Vladimir Ilici Lenin să mute capitala la  Mutarea s-a dorit temporară, sau cel puțin așa s-a declarat în acele momente, însă Moscova a rămas de atunci capitală. În 24 ianuarie 1924, la trei zile după moartea lui Lenin, Petrogradul a fost redenumit Leningrad, în onoarea fostului conducător. Motivul invocat a fost faptul că Lenin a fost conducătorul Revoluției din Octombrie. Existau și motive mai profunde de simbolism politic: Sankt Petersburg, nume cu rezonanță germană, fusese rebotezat Petrograd în 1914, la începutul războiului și, în plus, fusese capitala Imperiului Țarist. După Moscova, era cel mai mare oraș din țară și schimbarea de numelui din Petrograd în Leningrad îi conferea un prestigiu și mai mare lui Lenin. Rebotezarea orașului era un simbol al schimbării de sistem politic și social.
  • 1933 – a fost emisă „Legea împuternicirii” care a transformat, practic, peste noapte, Germania într-o dictatură, conferindu-i lui Adolf Hitler aceleași puteri legislative ca și cele ale Reichstag-ului, parlamentul german. Cancelarul putea aproba amendamente la constituție în mod arbitrar și căpăta puteri speciale în caz de urgență, care suspendau practic toate libertățile civile și transformau Germania într-o țară cu un sigur partid politic. Drumul până instaurarea dictaturii naziste a fost destul de scurt: în contextul gravelor dificultăți economice prin care trecea Germania în anii de după Primul Război Mondial, la alegerile din 1930 susținerea naziștilor în rândul cetățenilor a crescut considerabil. Partidul Național Socialist a devenit al doilea partid ca mărime din Reichstag. După doi ani, naziștii au primit 14 milioane de voturi (37,3%) ceea ce i-a transformat în cea mai mare fracțiune parlamentară din Reichstag-ul german. În ianuarie1933 președintele Germaniei Paul von Hindenburg l-a numit Cancelar (prim-ministru) al Germaniei pe șeful partidului nazist, Adolf Hitler. La moartea președintelui Hindenburg. la 2 august 1934, parlamentul dominat de naziști a unit funcțiile oficiale de Reichspräsident (președintele Reich-ului) și Reichskanzler (cancelar) într-una singură, și l-a învestit pe Hitler cu noul titlu de Führer und Reichskanzler (conducător și cancelar al Reich-ului).
  • 1946 –Winston Churchill a făcut faimoasa declarație: „de la Stettin, din Baltica, până la Trieste, din Adriatica, o „cortină de fier” a coborât traversând continentul european”. Declarația lui Chruchill, făcută la colegiul Fulton (Missouri, SUA) este considerată a marca începutului Războiului Rece. Este interesant de notat că termenul „cortină de fier”, făcut celebru de către premierul britanic, mai fusese folosit în ocazii anterioare. În 1919, termenul de „cortină de fier” era folosit cu sensul de „barieră impenetrabilă” între lumea comunistă și celelalte state, de către scriitorul rus Vasili Rosanov în cartea sa Apocalipsa vremii noastre: „Scârțâind și gemând, o cortină de fier coboară asupra istoriei ruse : piesa a luat sfârșit”. Din 1920 a început să fie asociat cu limita vestică a Uniunii Sovietice, odată cu publicarea cărții Through Bolshevik Russia de către Ethel Snowden, o feministă socialistă britanică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sintagma a fost utilizată de ministrul român de externe, Grigore Gafencu, într-o telegramă trimisă lui Winston Churchill în ziua de 2 iulie (după ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către Sovietici): „O cortină de fier s-a prăbușit de-a curmezișul țării noastre și nu mai reușim să prindem nicio știre despre ce se întâmplă dincolo”. În ziua de 23 februarie 1945, când trupele sovietice înaintau în Estul Germaniei, ministrul german al propagandei, Joseph Goebbels, vorbește într-un discurs la radio de o „cortină de fier care înaintează inexorabil spre Vest”. Însă „cortina de fier” nu a intrat în limbajul curent decât în urma celebrului discurs premierului britanic Winston Churchill.
  • 1953 – Moare Iosif Vissarionovici Stalin. Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului. După cum afirmăHrușciov în autobiografia sa, Stalin participa deseori la petreceri nocturne alături de apropiați, după care dormea toată ziua, așteptând ca ei să rămână treji și să conducă țara. La 1 martie 1953, după un dineu întins pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și viitorii premieri Gheorghi Malenkov, Nicolai Bulganin și Nikita Hrușciov, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului. A murit patru zile mai târziu, la vârstă de 73 de ani. În mod oficial, hemoragia cerebrală a fost declarată drept cauză a morții. Trupul a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin până în octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică. Ulterior, trupul lui Stalin a fost îngropat lângă zidul  S-a sugerat că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuție această ipoteză în 1975. Viaceslav Molotov, în memoriile sale politice publicate în 1993, afirmă că Beria s-a lăudat în fața sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin. În 2003, un grup de cercetători ruși și americani au enunțat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui și hemoragii și atacuri cerebrale. Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta aceasta este plauzibilă.
  • 1968: În perioada 5-10 martie 1968, pe scena Teatrului Dramatic din Brașov, a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară „Cerbul de Aur”. Evenimentul, devenit tradiție, a fost organizat ulterior înPiața Sfatului din Brașov în lunile august-septembrie. „Cerbul de Aur” este un spectacol-concurs de interpretare ce urmărește promovarea talentelor din România și de peste hotare. Festivalul a lansat de-a lungul timpului vedete care s-au bucurat de mare succes în țară și în străinătate. Printre artiștii străini ce s-au aflat pe scena festivalului se numără: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas. Până în prezent au avut loc 19 ediții, festivalul fiind întrerupt și reluat de mai multe ori de-a lungul anilor.
  • Ziua mondială a eficienței energetice – sărbătorită în onoarea primei reuniuni a experților din lume care a avut loc pe 5 martie în anul 1998 în Austria pentru a discuta despre criza energetică și soluțiile sale posibile. Aniversarea oferă o oportunitate de a reflecta asupra practicilor care vizează o utilizare durabilă și rațională a energiei precum și angajamentul guvernelor, întreprinderilor și instituțiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Agenția Internațională a Energiei estimează o crestere a consumului mondial de energie cu 40% în următoarele două decenii, ceea ce înseamnă că guvernele ar trebui să pună în aplicare măsuri speciale, cum ar fi utilizarea de energie din surse regenerabile, dar, mai presus de toate, să promoveze campanii de pentru o utilizare mai eficientă și de economisire a energiei.
Articolul precedent
Articolul următor

Ce fac diferit Training Managerii de succes pentru a-și ajuta echipele...

Într-o lume globalizată, comunicarea eficientă cu partenerii de afaceri din diferite colțuri ale lumii este esențială pentru succesul oricărei companii multinaționale. “Barierele lingvistice pot...

Președintele CCIB a participat la Ceremonia deschiderii Ambasadei Republicii Democratice...

Răspunzând invitației E.S. dna. Madurika Joseph Weninger, primul ambasador desemnat al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka în țara noastră, dl. Iuliu Stocklosa, președintele Camerei...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro