joi, noiembrie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEinfoAtenţie! TURCIA a fost inclusă pe lista ţărilor necooperante fiscal!

Atenţie! TURCIA a fost inclusă pe lista ţărilor necooperante fiscal!

Important, mai ales, pentru companiile plătitoare de IMPOZIT PE PROFIT!
Pentru că ţara noastră are relaţii comerciale cu Turcia, considerăm important a vă aduce la cunoştinţă modificarea de mai jos pentru a cunoaşte modul corect de aplicare a noilor reglementări.
Astfel, prin punctul 10 din Legea nr. 296/2020 s-a introdus în Codul fiscal o nouă categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate cu achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, publicate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene, astfel:

„10. La articolul 25 alineatul (4), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins:

„f1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situate într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I şi/sau anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;””.

Data aplicării modificării: 01.01.2021!!!

Astfel, achizițiile de la furnizori ȋnscrişi ȋn cadrul Anexei I sau Anexei II din lista UE a jurisdicțiilor necooperante, publicată în Jurnalul Oficial al Comunității Europene, generează cheltuieli nedeductibile (cheltuieli care se adună la profitul companiei şi se impozitează!).

Jurisdicţiile din Anexa 1:
– Samoa Americană;
– Anguilla;
– Barbados;
– Fiji;
– Guam;
– Palau;
– Panama;
– Samoa;
– Trinidad și Tobago;
– Insulele Virgine Americane;
– Vanuatu;
– Seychelles

Statele care sunt în Anexa II:
– Turcia;
– Maldive;
– Iordania;
– Namibia;
– Thailanda;
– Sfânta Lucia;
– Australia;
– Maroc

Notă: Ultima actualizare a acestei liste publicate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020. Următoarea actualizare va fi efectuată ȋn luna februarie 2021.

Atenţie! Modificarea are impact asupra societăţilor plătitoare de impozit pe profit (16%) şi nu asupra societăţilor plătitoare de impozit micro (1% sau 3%).

Cei ce doresc să consulte Jurnalul Comunităţii Europene pot accesa următorul link:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2020:331:FULL&from=RO


  • Tags / Etichete / rubrici:
  • info
Articolul precedent
Articolul următor
Oana Pastrama
Oana este absolventă a Academiei de Studii Economice Bucureşti cu o experienţă în domeniul financiar-contabil de peste 16 ani. Este expert contabil membru CECCAR, doctor in domeniul ştiinţelor economice – disciplina contabilitate, inspector resurse umane, profesor definitiv disciplina contabilitate, autor a numeroase articole de specialitate şi autor/coautor al unor cărţi de profil şi, nu ȋn ultimul rând, antreprenor.

Cum completăm declarația unică

Cum completăm declarația unică dacă obținem venituri din chirii, din investiții sau din tranzacții cu crypto? Sunt scutiți de la plata CAS pensionarii care...

SPAŢIUL 15 – 27 martie 2022, Sala Tancred Bănăţeanu Muzeul Naţional...

  Muzeul Naţional al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 16 martie 2022, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției Spațiul, a artistului plastic, Vladimir Păun-Vrapciu. Viziunea...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,885FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro