marți, mai 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEinfoAtenţie! TURCIA a fost inclusă pe lista ţărilor necooperante fiscal!

Atenţie! TURCIA a fost inclusă pe lista ţărilor necooperante fiscal!

Important, mai ales, pentru companiile plătitoare de IMPOZIT PE PROFIT!
Pentru că ţara noastră are relaţii comerciale cu Turcia, considerăm important a vă aduce la cunoştinţă modificarea de mai jos pentru a cunoaşte modul corect de aplicare a noilor reglementări.
Astfel, prin punctul 10 din Legea nr. 296/2020 s-a introdus în Codul fiscal o nouă categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate cu achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, publicate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene, astfel:

„10. La articolul 25 alineatul (4), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins:

„f1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situate într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I şi/sau anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;””.

Data aplicării modificării: 01.01.2021!!!

Astfel, achizițiile de la furnizori ȋnscrişi ȋn cadrul Anexei I sau Anexei II din lista UE a jurisdicțiilor necooperante, publicată în Jurnalul Oficial al Comunității Europene, generează cheltuieli nedeductibile (cheltuieli care se adună la profitul companiei şi se impozitează!).

Jurisdicţiile din Anexa 1:
– Samoa Americană;
– Anguilla;
– Barbados;
– Fiji;
– Guam;
– Palau;
– Panama;
– Samoa;
– Trinidad și Tobago;
– Insulele Virgine Americane;
– Vanuatu;
– Seychelles

Statele care sunt în Anexa II:
– Turcia;
– Maldive;
– Iordania;
– Namibia;
– Thailanda;
– Sfânta Lucia;
– Australia;
– Maroc

Notă: Ultima actualizare a acestei liste publicate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020. Următoarea actualizare va fi efectuată ȋn luna februarie 2021.

Atenţie! Modificarea are impact asupra societăţilor plătitoare de impozit pe profit (16%) şi nu asupra societăţilor plătitoare de impozit micro (1% sau 3%).

Cei ce doresc să consulte Jurnalul Comunităţii Europene pot accesa următorul link:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2020:331:FULL&from=RO


  • Tags / Etichete / rubrici:
  • info
Articolul precedentTeodor Guy
Articolul următorRadu Livia
Oana Pastrama
Oana este absolventă a Academiei de Studii Economice Bucureşti cu o experienţă în domeniul financiar-contabil de peste 16 ani. Este expert contabil membru CECCAR, doctor in domeniul ştiinţelor economice – disciplina contabilitate, inspector resurse umane, profesor definitiv disciplina contabilitate, autor a numeroase articole de specialitate şi autor/coautor al unor cărţi de profil şi, nu ȋn ultimul rând, antreprenor.

Diurna

Subiectul zilei de astăzi: DIURNA!  Reƫineƫi! Diurna poate fi acordată ȋn cazul tuturor tipurilor de entităƫi. DIURNA = o sumă de bani pe care salariaţii o...

Aspecte generale privind persoanele juridice fără scop patrimonial

Ce ȋnseamnă persoană juridică fără scop patrimonial? Persoana juridică fără scop patrimonial se referă la: 1. Organizaţii neguvernamentale 2. Organizaţii nonprofit 3. Organizaţii fără scop lucrativ Exemple: asociaţii, fundaţii,...

Modificare legea evaziunii fiscale!

Cadrul legal: Legea nr. 55 din 31 martie 2021 privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (Monitorul Oficial nr....

Casele de marcat vor fi conectate la sistemul informatic de supraveghere...

Cadrul legal: Monitorul oficial nr. 0319 din 30 martie 2021 OpANAF nr. 435 din 2021 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale,...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,774FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img