Arbitrajul comercial – cea mai eficientă cale de soluționare a disputelor pentru mediul public și privat de afaceri
Propusă de însăși comunitatea de afaceri, instituția arbitrajului comercial este departe de a fi atins potențialul maxim de valorificare / utilizare în practica de afaceri în România.
Arbitrajul comercial, cu avantaje semnificative pentru specificul raporturilor de afaceri dintre părți, cum ar fi: posibilitatea parților de a-și desemna arbitrii cu experiență în domeniul diferendului, confidențialitatea procedurilor arbitrale, celeritatea, specializarea arbitrilor în domeniile specifice disputelor supuse soluționării, reprezintă un instrument pentru afaceri ce poate fi accesat cu ușurință și eficacitate de orice entitate publică sau privată interesată.
Alternativă mult mai rapidă și mai puțin costisitoare decât înaintarea litigiului spre soluționare în fața unei instanțe de judecată, arbitrajul comercial reprezintă și o oportunitate importantă de dezvoltare a perspectivelor de carieră și a orizontului de înțelegere a fenomenelor din mediul de business.
Curtea Europeană de Arbitraj (CEA) împreună cu Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR), alături de partenerii permanenți ai CEA: Camera de Comerț Belgia-Luxemburg-România-Moldova (BEROCC), Asociația companiilor spaniole din România (ASEMER), Camera de Comerț Italiană pentru România (CCIPR) și-au propus să promoveze arbitrajul comercial ca modalitate alternativă de soluționare a disputelor.
CEA împreună cu CPESGR și alături de partenerii săi, organizează în data de 12 octombrie, începând cu ora 15:30, în București, str. Silvestru 79, evenimentul de afaceri “MEET THE EUROPEAN COURT OF ARBITRATION IN ROMANIA” care se va desfășura sub forma unei adunări deschise a arbitrilor ECA – Capitolul ROMANIA, urmată de un cocktail și se adresează atât mediului public, cât și mediului privat de afaceri.
Printre lectorii evenimentului, menționăm:
– Dl.Mauro Rubino-Sammartano, Președinte al Curții Europene de Arbitraj;
– Dr. Beatrice Onica – Jarka, FCIArb, Președinte al Curții Europene de Arbitraj – Capitolul Români
– Dl.Emilio Luque Ascanio, Președinte Asociației Companiilor Spaniole din România (ASEMER);
– Dl. Alain Schodts, Director executiv al Camerei de Comerț Belgia – Luxemburg – România – Moldova BEROCC;
– D-na Daniela Marișcu, Președinte Consiliului Patronatelor ESG din România, antreprenor și investitor, Co-fondator Aquatica Experience;
Parteneri media: Revista Cariere, Business Voice, Revista Patronatului Român, Club Antreprenor, NORMEDIA, Asociația Internațională de Arbitraj.
Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt rugați să trimită solicitare pe adresa de email: ro@cour-europe-arbitrage.org.
Pentru participarea la eveniment vă rugăm completați formularul de participare din link-ul de mai jos.
Organizatorul va reveni cu confirmare pentru rezervarea unui loc de participare, în limita capacității organizatorice.
Curtea Europeană de Arbitraj, înființată în cadrul Centrului European de Arbitraj și mediere d’Arbitrage et de Médiation, din 1959 este o entitate juridică, conform legii Alsacia-Moselle, cu sediul principal la Strasbourg, Franța, sub patronajul Consiliului Europei și altor instituții de prestigiu din rândul comunității de business și academice.
Curtea Europeană de Arbitraj vine cu prezențe naționale bine stabilite în diferite jurisdicții sub forma Registraturii Internaționale pentru Europa Centrală și de Nord și a celei pentru Europa de Sud și Est, a celei pentru Zona Mediteraneană, Orientul Mijlociu și Marea Neagră dar și sub forma unor capitole naționale create în 16 țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, printre care și România.
În 2022 a avut loc crearea Capitolului Național pentru România al Curții Europene de Arbitraj care asigură:
- Accesul la Reguli de arbitraj inovative;
- Taxe arbitrale semnificativ mai reduse decât cele practicate de alte instituții arbitrale autohtone sau internaționale sau de către instanțele naționale;
- Accesul la un grup de arbitrii de elită, hiperspecializați în domeniile de drept românesc;
Calea accesării serviciilor Curții Europene de Arbitraj membrilor comunității de business din România și Europa este introducerea în contractele pe care le încheie potrivit dreptului românesc a clauzei arbitrale sub forma :
„Orice litigiu care decurge din raporturile dintre părțile la prezentul contract va fi soluționat de un arbitru care va fi ales în conformitate cu Regulile de Arbitraj și Regulile Interne ale Curții Europene de Arbitraj care face parte din Centrul European de Arbitraj cu sediul la Strasbourg, în vigoare la momentul depunerii cererii de arbitraj. Adoptarea acestei clauze constituie acceptarea jurisdicției Curții Europene de Arbitraj. Locul arbitrajului va fi România,____….. Limba procedurii este limba româna/ engleză/franceză/italiană. Normele de drept material aplicabile sunt de drept românesc.”
Serviciile Curții Europene de Arbitraj sunt oferite prin intermediul website-ul său de la adresa: https://cour-europe-arbitrage.org/, care este accesibil în limba engleză, limba franceză și începând in luna octombrie 2022 și în limba română: https://cour-europe-arbitrage.org/ro/
În contextul arbitrajului mondial, Curtea Europeană de Arbitraj este efectiv o instanță transnațională care joacă un rol semnificativ în jurisdicția românească.
FORMULAR DE ÎNREGISTRARE: