vineri, martie 29, 2024
AcasăREVISTA ONLINERevista preseiAr putea pașaportul de vaccinare să ofere un sprijin în ceea privește...

Ar putea pașaportul de vaccinare să ofere un sprijin în ceea privește dezmorțirea economiei?

Este foarte posibil ca în viitorul apropiat să fie nevoie să îți prezinți situația în legătură cu noul virus SARS-CoV-2 pentru a merge într-un local, a călători în afara țării sau chiar pentru a merge la muncă. Guvernele consideră că pașapoartele de vaccinare ar fi o soluție eficientă pentru a relansa economia și pentru a oferi oamenilor libertatea de altădată.

În Tel Aviv, Israel, restaurantele s-au redeschis recent. Cu toate acestea, pentru oameni, pandemia COVID-19 reprezintă doar o amintire. Motivul? Noua aplicație “Green Pass”, ce dovedește fie faptul că ai primit a doua doză de vaccin. Israelul câștigă lupta mondială în ceea ce privește volumul vaccinării: 81% dintre persoanele cu vârsta de 40 de ani sau mai mult sunt acum complet vaccinați. Odată ce primești rapelul, “Green Pass” devine un adevărat deschizător de uși, permițând oamenilor accesul în restaurante, hoteluri și săli de sport. 

Poate că această aplicație este ceva nou, însă ideea de pașaport de vaccinare nu este deloc recentă. Încă din perioada febrei galbene (pesta americană), cei ce au călătorit în regiuni infectate au trebuit să prezinte un certificat de vaccinare. Copiii din școlile publice americane erau obligați să se vaccineze împotriva unor numeroase boli. 

“Green Pass” este în atenția tuturor autorităților drept modalitate de eficientizare a întregii situații cauzate de pandemie, în special pentru a reuși să ridice stările de urgență declarate în numeroase state. În ciuda tuturor celor menționate, pașapoartele de vaccinare ar putea să nu se dovedească atât de eficiente din două motive:

  1. Deși vaccinul previne îmbolnăvirea gravă, nu este încă știut cât de eficient este în legătură cu răspândirea epidemiei, mai ales în cazul unor tulpini diferite. Așadar, oamenii vaccinați ar putea transmite în continuare virusul celor din jur.
  2. Pașaportul de vaccinare este util doar pentru o selecție restrânsă de oameni. Scopul vaccinului este de a întări sistemul imunitar al individului, pentru ca acesta să fie pregătit de luptă în cazul în care virusul este contactat, dar și de a minimiza șansele de a intra în contact cu acesta, prin faptul că majoritatea oamenilor vor fi beneficiat de vaccin. Într-o țară precum Israel, unde majoritatea oamenilor sunt vaccinați, șansele de a întâlni virusul sunt scăzute, deci pașaportul nu are o valoare incrementală relevantă în legătură cu siguranța oamenilor. 

Pe de altă parte, în locurile în care procesul vaccinări se desfășoară mai lent, precum în țările membre ale Uniunii Europene, aceste pașapoarte ar putea fi folosite pentru o perioadă îndelungată, cu scopul de a propulsa economia.

Există totuși riscul separării societății în două mese, astfel: seniorii ce revin la viața lor, fiind cei care beneficiază primii de vaccin și tinerii blocați, așteptând etapa vaccinării lor, ce le va reda libertatea. În Israel, foarte puțini indivizi ce au vârsta de maxim 16 ani au fost vaccinați, astfel că aceștia nu se pot bucura de restaurante, localuri, săli de sport etc. . Deși poate părea nedrept, cei tineri apreciază ca este vorba de un sacrificiu mic pe care îl fac pentru binele societății, astfel că nu există revolte în acest sens. 

Multe firme au afirmat că vor reglementa prezentarea vaccinării împotriva noului virus pentru a considera candidații eligibili. Acestea consideră că este vorba de o măsură de siguranță atât pentru clienți, cât și pentru personal. Cererea vaccinării împotriva diverselor boli se practica și înainte în diverse arii de activitate, așadar devine plauzibilă o astfel de condiție și în legătură cu virusul SARS-CoV-2. Având în vedere acest aspect, angajarea va deveni mai dificilă în rândul unei populații defavorizate din punct de vedere al vaccinării. 

În rândul a 39 de state din America, rata persoanelor albe vaccinate este de peste două ori mai mare decât cea a celor hispanici și aproape de două ori mai mare decât cea a celor negri. Acest lucru se poate datora faptului că negroizii sunt în medie mai tineri decât caucazienii, cauzând o vaccinare întârziată din considerente deja stabilite în legătură cu prioritatea vaccinării. De asemenea, studiile demonstrează că aceștia sunt mai susceptibili în legătură cu vaccinarea, din cauza experiențelor anterioare neplăcute cu sistemul medical.

Există multe discuții în legătură cu libertatea de a lua decizii. Tot în Tel Aviv, ai nevoie de o dovadă a vaccinării pentru a accesa multe aspecte ale unei vieți normale. Așadar, mulți oameni s-au simțit constrânși să facă vaccinul, doar pentru a putea beneficia de normalitate.

Toate aceste situații neplăcute ar putea fi evitate dacă pașapoartele de vaccinare ar reprezenta o măsură luată temporar și aceste măsuri ar fi concentrate numai asupra unor profesii cheie în tot acest context.


Revista Presei

Știri relevante în clubantreprenor.ro Reff & Asociații | Deloitte Legal: Documentarea relației dintre producător și retailer – o birocrație necesară? Material de opinie de Camelia Malahov, Director,...

Revista Presei

Știri relevante în clubantreprenor.ro Analiză Glovo: Românii au comandat în 2022 un burger la trei secunde Cu ocazia Zilei Internaționale a Burgerului (28 mai), Glovo, platforma multi-categorie care...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro