marți, noiembrie 28, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaAprobarea primei cereri de plată din cadrul PNRR a intrat în linie...

Aprobarea primei cereri de plată din cadrul PNRR a intrat în linie dreaptă

Evaluarea Comisiei asupra îndeplinirii celor 21 de ținte și jaloane aferente primei cereri de plată din cadrul PNRR a fost finalizată și este pozitivă, iar concluziile vor fi transmise, conform procedurii, Comitetului Economic și Financiar (ECOFIN) spre a fi aprobată.  Analiza Comisiei va fi pusă, de asemenea, la dispoziția Parlamentului European.

Odată cu concluziile pozitive ale evaluării Comisiei, aprobarea primei cereri de plată intră în linie dreaptă, iar cele aproximativ 3 miliarde de euro din care 2,03 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut vor susține investițiile și reformele asumate de România. În urma aprobării primei cereri de plată, suma primită de România va fi de 2,6 miliarde de euro, fiind luate în considerare sumele din prefinanțare deja primite de România.

”Comisia Europeană a reconfirmat astăzi eforturile României pentru a îndeplini cele 21 ținte și jaloane asumate prin PNRR pentru care am depus prima cerere de plată la sfârșitul lunii mai, exact cum ne-am propus. Mulțumim Comisiei pentru sprijinul constructiv și consecvent pe care ni l-a acordat pentru a reuși să ajungem la această evaluare pozitivă și la aprobarea primei cereri de plată. Sunt 3 miliarde de euro care susțin obiective precise de reformă și investiții care vor moderniza comunitățile, vor eficientiza instituțiile și vor revitaliza economia. Ritmul nostru de lucru, al ministerului pe care îl conduc împreună cu coordonatorii de reformă, cu Ministerul Finanțelor și cu prim-ministrul României va rămâne la fel de intens în perioada următoare, pentru a ne încadra în calendarul propus atât în ceea ce privește țintele și jaloanele cu termen de finalizare 30 septembrie, cât și depunerea celei de-a doua cereri de plată, în octombrie”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil și 1,09 milioane euro sprijin sub formă de împrumut și este condiționată de îndeplinirea a 51 de jaloane/ținte aferente trimestrului I 2022 și trimestrului II 2022.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.


Cadastrul cu fonduri europene continuă până în anul 2027

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) continuă cadastrarea cu fonduri europene până în anul 2027. Legea nr. 338/2023 pentru aprobarea Ordonanței de...

Cum poți accesa finanțare pentru digitalizare. Proiect pilot dedicat IMM-urilor din...

Banca Mondială, în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cu sprijinul Digital Innovation Zone implementează un proiect pilot dedicat IMM-urilor din Regiunea Nord-Est...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente