sâmbătă, iulie 12, 2025
AcasăREVISTA ONLINEArticoleAcțiunile de top din trimestrul al doilea la nivel global: Investitorii individuali...

Acțiunile de top din trimestrul al doilea la nivel global: Investitorii individuali cumpără acțiuni UnitedHealth și Lululemon la preț redus, așteptând redresarea sectorului medical

  • La nivel global, investitorii individuali au cumpărat acțiuni UnitedHealth și Lululemon în trimestrul al doilea al anului 2025
  • Investitorii au păstrat acțiuni Hims & Hers Health, Sanofi și Novo Nordisk în așteptarea redresării sectorului medical
  • Applied Digital și BigBear.ai au înregistrat o creștere a numărului de deținători, investitorii fiind în căutarea următorilor câștigători din domeniul AI
  • Investitorii români au preferat Rheinmetall, Berkshire Hathaway și Pepsi

10 iulie 2025 – Investitorii individuali la nivel global au cumpărat acțiuni UnitedHealth și Lululemon la preț redus în trimestrul al doilea, precum și acțiuni din sectorul sănătății, în așteptarea redresării domeniului conform cu trendul pieței per ansamblu, potrivit celor mai recente date ale platformei de tranzacționare și investiții eToro.

eToro a analizat care sunt companiile care au înregistrat cea mai mare schimbare proporțională a numărului de deținători de la un trimestru la altul (tabelul 1), dar și care sunt cele mai deținute 10 acțiuni de pe platformă (tabelele 2 și 3), la nivel global și în România.

În fruntea listei globale a acțiunilor cu cele mai mari creșteri ale numărului de deținători se află UnitedHealth, cu o creștere de 148% a numărului de deținători față de primul trimestru. Pe măsură ce prețul acțiunilor sale a scăzut cu 42% în al doilea trimestru, investitorii individuali au profitat de scădere. Cea mai mare companie de asigurări de sănătate din America a fost afectată de crize în acest an, inclusiv demisia directorului său general, reducerea previziunilor de profit pentru 2025, dispute cu Departamentul de Justiție al SUA privind fraude în sistemul Medicare și o încercare de achiziție a unui furnizor rival de servicii medicale la domiciliu.

Pe locul al doilea în lista „celor mai mari creșteri” se află retailerul de echipament sportiv Lululemon, care a înregistrat o creștere de 43% a numărului de acționari față de trimestrul anterior. Prețul acțiunilor Lululemon a scăzut cu 19% în trimestrul al doilea și cu 37% de la începutul anului. Având o proporție semnificativă din produsele sale fabricate în țări asiatice, Lululemon riscă să fie grav afectată de tarifele americane. În combinație cu scăderea consumului în SUA, marca de echipament sportiv și-a redus în iunie previziunile privind veniturile pe întreg anul, ceea ce a dus la o scădere masivă pe piață a acțiunilor.

Lale Akoner, analist pentru piețe globale la eToro, a declarat:Despre ultimul trimestru se poate spune orice, dar nu că ar fi fost unul liniștit pentru piețe. Am început cu anunțul privind tarifele „Zilei Eliberării”, care a aruncat piețele globale în haos. Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii iunie, S&P 500 și Nasdaq 100 au înregistrat reveniri impresionante și au atins noi maxime istorice.

În acest context volatil, cele mai recente date privind acțiunile de top demonstrează agilitatea și reziliența investitorilor individuali. În loc să se lase descurajați de scăderile masive ale prețurilor de pe burse, aceștia au văzut valoare în acțiuni precum UnitedHealth și Lululemon. UnitedHealth este în continuare liderul pieței de asigurări de sănătate din SUA, în timp ce Lululemon reflectă încrederea investitorilor că cererea de bunuri de lux va reveni. Aprilie 2025 va rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari „vânzări” din istoria pieței bursiere, iar cei care au avut convingerea să cumpere și să păstreze acțiunile în acel moment vor culege probabil roadele acum.”

Investitorii români au preferat Rheinmetall (+13%), Berkshire Hathaway (+10%) și Pepsi (+8%) în alegerile lor de investiții, acestea fiind cele trei companii cu cea mai mare creștere a numărului de deținători din România de pe platforma eToro.

Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro pentru România, a comentat: „Investitorii români au acordat atenție planului UE ReArm Europe, care va crește cheltuielile pentru apărare cu 800 de miliarde de euro, ceea ce se așteaptă să stimuleze veniturile companiilor europene din domeniul apărării. Rheinmetall a fost vedeta acestui an, prețul acțiunilor sale crescând cu 234% de la începutul anului. De asemenea, au cumpărat acțiuni Berkshire Hathaway în timpul „vânzării din aprilie” și acțiuni Pepsi, deoarece prețul acestora a scăzut în cursul trimestrului.”

Investitorii individuali se concentrează pe sectorul sănătății și își diversifică investițiile în tehnologie și AI

Alături de UnitedHealth, și alte companii din sectorul sănătății și biotehnologiei precum Thermo Fisher Scientific (39%), Hims & Hers Health (32%), Sanofi (29%) și Novo Nordisk (21%) au ocupat locuri de frunte în clasamentul global al celor mai mari creșteri ale numărului de deținători. Toate au avut un al doilea trimestru tumultuos. În special, prețul acțiunilor Hims & Hers a scăzut cu 32% după ce Novo Nordisk a pus brusc capăt parteneriatului de vânzare Wegovy, în timp ce Novo Nordisk se confruntă cu dificultăți din cauza preocupărilor legate de pipeline-ul său de medicamente pentru slăbit.

Pe măsură ce tarifele vamale amenințau marile companii de tehnologie din SUA, investitorii individuali au căutat noi câștigători în domeniul AI. Applied Digital, firma susținută de Nvidia, a înregistrat o creștere de 42% a numărului de deținători de pe platforma eToro. Bigbear.ai, care furnizează soluții de AI pentru guvern și apărare, a înregistrat o creștere de 39% a numărului de acționari. În afara sectorului AI, a crescut și numărul de deținători de acțiuni în compania de jocuri video Take Two Interactive (cu 30%), întrucât amânarea lansării GTA 6 până în 2026 a stârnit și mai mult entuziasm.

Lale Akoner a adăugat: „Sectorul sănătății nu și-a revenit încă precum alte sectoare de când piețele globale au atins un minim în aprilie. De fapt, luând în considerare fondul Health Care Select Sector SPDR, acțiunile din sectorul sănătății din SUA au în prezent cea mai slabă performanță față de S&P 500 din ultimii 24 de ani. Acest lucru explică prezența numeroaselor acțiuni legate de sănătate și biostiinte în lista celor mai mari creșteri, deoarece investitorii le-au păstrat în speranța unei redresări mai puternice a sectorului.

Investitorii s-au diversificat și în afara companiilor mari din domeniul tehnologic, din cauza incertitudinilor legate de politica comercială a SUA. Acest lucru a dus la alte investiții în tehnologie și AI, precum Applied Digital, furnizorul de centre de date susținut de Nvidia, care a semnat în iunie un contract pe 15 ani cu firma de cloud computing CoreWeave, și Bigbear.ai, care a câștigat contracte guvernamentale pentru proiecte legate de apărare. Ambele afaceri sunt axate pe piața internă și sunt mai puțin expuse tensiunilor comerciale globale.”

Analizând lista „celor mai mari scăderi” ale numărului de deținători, vedem că la nivel global investitorii individuali au marcat profituri din companii precum TransMedics (tehnologie medicală), banca braziliană Itaú Unibanco și firma de securitate cloud Zscaler, care au înregistrat creșteri semnificative pe burse în trimestrul al doilea. Investitorii individuali români au marcat profituri din tehnologie: Microsoft (-11%), dar și Coinbase (-8%).

În al doilea trimestru, nu au existat schimbări semnificative în topul celor mai deținute 10 acțiuni la nivel global pe eToro, cu excepția schimbării de poziții între Alphabet și Nio, care ocupă acum locul 6, respectiv 7. Nvidia, Tesla și Amazon sunt cele mai deținute trei companii pe eToro de la sfârșitul anului 2024, iar numărul deținătorilor acestora a înregistrat schimbări minime de la un trimestru la altul. Pentru investitorii români (Tabelul 3), schimbarea a avut loc între unicornul românesc UiPath si Microsoft, care și-au inversat pozițiile în top ocupând acum locurile  5 si respectiv 6.

„Sincronizarea este totul în investiții”, a declarat Lale Akoner. „Este liniștitor să vedem că investitorii individuali nu doar cumpără oportunist la prețuri scăzute, ci și vând la momentul potrivit pentru a-și realiza câștigurile. Având în vedere că acțiuni precum Oracle au atins recent un nou maxim istoric, este logic ca o proporție semnificativă de investitori să-și fi închis pozițiile până la sfârșitul lunii iunie.”

Tabelul 1: Prezintă acțiunile care au înregistrat cea mai mare creștere și scădere proporțională a numărului de deținători pe platforma eToro la nivel global, de la un trimestru la altul

  Cele mai mari creșteri în rândul investitorilor eToro la nivel global Cele mai mari scăderi în rândul investitorilor eToro la nivel global
Poziție Companie Creșterea numărului de deținători T2 vs T1 Companie Scăderea numărului de deținători  T2 vs T1
1 UnitedHealth 148% TransMedics Group Inc -55%
2 Lululemon Athletica Inc 43% Itaú Unibanco Holding -26%
3 Applied Digital Corporation 42% Zscaler Inc -18%
4 Thermo Fisher Scientific Inc 39% Millrose Properties Inc -16%
5 Bigbear.Ai Holdings Inc 39% Celsius Holdings Inc. -15%
6 Hims & Hers Health Inc 32% Vistra Corp -14%
7 Take Two Interactive Software Inc 30% ThyssenKrupp AG -13%
8 Sanofi 29% Semtech Corp. -13%
9 BYD Co Ltd 28% Oracle Corporation -13%
10 BYD Electronic International 28% STMicroelectronics Company -13%

 

Tabelul 2: Prezintă acțiunile cele mai deținute de utilizatorii eToro la nivel global și poziția acestora în ultimul trimestru.

Companie Poziție la sfârșitul lui  T2 Poziție la sfârșitul lui  T1
NVIDIA Corporation 1 1
Tesla Motors, Inc. 2 2
Amazon.com Inc 3 3
Apple 4 4
Microsoft 5 5
Alphabet 6 7
Nio Inc. 7 6
Meta Platforms Inc 8 8
Alibaba 9 9
Advanced Micro Devices Inc 10 10

 

Tabelul 3: Prezintă acțiunile cele mai deținute de utilizatorii români ai eToro și poziția lor în ultimul trimestru

Companie Poziție la sfârșitul lui  T2 Poziție la sfârșitul lui  T1
NVIDIA Corporation 1 1
Tesla Motors, Inc. 2 2
Nio Inc. 3 3
Apple 4 4
UiPath Inc. 5 6
Microsoft 6 5
Amazon.com Inc 7 7
Alphabet 8 8
Advanced Micro Devices Inc 9 9
Meta Platforms Inc 10 10

***

Articol primit la redactie de la eToro
  eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții unde poți tranzacționa, poți face schimb de cunoștințe și poți învăța despre investiții. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro are peste 40 de milioane de utilizatori înregistrați din peste 75 de țări. Credem că schimbul de cunoștințe înseamnă putere și că putem avea mai mult succes împreună. Astfel, am creat o comunitate globală de investitori de succes concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și pentru a vă crește veniturile. Pe eToro, puteți tranzacționa o gamă variată de active tradiționale și inovatoare și puteți alege cum să investiți: puteți tranzacționa direct, puteți investi într-un portofoliu sau copia alți investitori. Vizitați centrul nostru media aici pentru cele mai recente știri.

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în...

În calitate de promotor al dezvoltării afacerilor timișene prin internaționalizare, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează o nouă ediție a tradiționalei misiuni...

🎥 Pro performanță în afaceri. Principiul eticii în evaluarea companiilor

🎤 Invitat: Sorin Huidu, Șef departament NAI România & Moldova 🎤 Host: Cezar Iulian Armașu, Director Revista Patronatului Român https://www.youtube.com/watch?v=HvsidTQAV-0 Sorin Huidu: „Evaluatorul are un rol de arbitru....
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,821FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro