joi, noiembrie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleStatul român, în nevoie tot mai mare de lichidități: se împrumută de...

Statul român, în nevoie tot mai mare de lichidități: se împrumută de la români cu dobânzi de 4,40% în cadrul TEZAUR – ANALIZĂ

După cea mai recentă emisiune de titluri de stat, încheiată la 1 octombrie, iată că statul român vine cu o nouă ofertă pentru populație. Este vorba despre trei noi emisiuni în cadrul programului Tezaur, cu maturități la 1, la 3 și la 5 ani de 3,50%, 4,00%, respectiv 4,40%.

Făcând o comparație simplă cu recenta emisiune, un lucru se observă limpede: statul român crește miza și deci și dobânzile oferite. Ce înseamnă acest lucru? Este evident: Ministerul Finanțelor nu a atras câți bani și-ar fi dorit de la populație, motiv pentru care autoritățile competente au lansat acest nou program, nu mai puțin de al șaselea în acest an.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. După 8 luni, însă, așa cum bine remarca consultantul fiscal Adrian Bența pentru Ziarul Financiar, deși se situează în grafic până la acest moment față de ținta prevăzută de autorități, deficitul bugetar este totuși în creștere cu 6% față de luna august a anului 2020.

Mai mult, așa cum remarca acesta pentru sursa citată, „dacă patru poziții bugetare, printre care pensiile, salariile și achizițiile de bunuri mănâncă 80% din buget, atunci nu ne mai întrebăm de ce ardem ca șoboloanii în spitale”.

Mai mult, informația noii emisiuni de tilturi de stat trebuie citită in contextul în care statul român, deși s-a împrumutat în perioada recentă și se împrumută în continuare la dobânzi tot mai mari, va ieși în curând pe piețele externe pentru o nouă rundă de împrumuturi. A ce sună, prin urmare, această nouă emisiune de titluri de stat oferită populației, în condițiile în care nici împrumuturile de pe piața internă și nici cele de pe piețele externe nu par să asigure necesarul de bani pentru administrarea datoriei statului? În limbaj popular, sună a cârpeală, iar asta pentru că, deși acest tip de împrumuturi prin metoda atragerii directe de la populație sunt obișnuite, autoritățile par să fi abuzat de ele anul acesta, cel puțin comparativ cu anul 2020.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, deși mai mari în raport cu dobânzile oferite în raport cu precedenta emisiune, ele rămân totuși mici comparativ cu, spre exemplu, finalul anul 2019, când dobânda la titlurile de stat cu scadența la 5 ani ajungea chiar și la 5%. Este de așteptat, de altfel, ca într-o nouă emisiune pusă la dispoziția populației mai târziu în acest an, dobânzile să crească și mai mult, funcție, desigur, și de condițiile economice de la perioada respectivă.

Nu în ultimul rând, toate acestea trebuie citite inclusiv în contextul în care, cele trei mari agenții de rating internaționale au toate programate evaluări pentru țara noastră, Standard & Poor’s (S&P) și Moody’s pe data de 15 octombrie, iar Fitch o săptămână mai târziu.

Este de la sine înțeles, prin urmare, că în condițiile macroeconomice actuale o degradare a ratingului țării noastre nu este deloc imposibilă. Cât despre lovitura de imagine pe care ar reprezenta-o un astfel de eveniment, consecințele vor fi majore, inclusiv cu repercusiuni asupra piețelor de capital, dar și a vieții de zi cu zi a românilor.

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,885FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro