vineri, mai 24, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaSemnarea primelor contracte de finanțare din PNRR pentru managementul apei, în valoare...

Semnarea primelor contracte de finanțare din PNRR pentru managementul apei, în valoare de peste 60 milioane euro

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS și Gabriel Francisc ȘTIKA, director general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au semnat, ieri dimineață, la sediul ministerului, primele contracte de finanțare cu ANAR,  pentru trei investiții cuprinse în Componenta 1 – Managemenul apei  din  Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Cele trei contracte semnate astăzi cu AN „Apele Române”, cu o valoare totală de 60,5 milioane de euro, ne vor permite să fim și mai operativi în lupta cu schimbările climatice, fenomene care ne afectează pe toți și ale căror efecte se resimt chiar și astăzi. Fie că e vorba de întreținerea în bune condiții și monitorizare a lucrărilor hidrotehnice existente, de prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență prin echipamente performante sau de digitalizare și automatizare, toate aceste investiții vor asigura populației un grad crescut de siguranță și o reducere semnificativă a riscului la inundații. Echipele ANAR vor fi instruite și dotate cu echipamente performante, vor putea ajunge în timp mult mai scurt în zonele afectate de fenomene periculoase și vor putea monitoriza mult mai bine infrastructura de apărare împotriva inundațiilor”, a subliniat ministrul Barna TÁNCZOS.

Primul contract  de finanțare, de 2,5 milioane de euro, vizează reconfigurarea actualului mecanism economic al Administrației Naționale „Apele Române”, în vederea asigurării modernizării și întreținerii sistemului național de gospodărire a apelor, precum și a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa și a Directivei privind inundațiile.

Cel de-al II-lea contract de finanțare este aferent investiției I4.- Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații.

Această Măsură vizează lucrări de intervenție la infrastructura existentă precum diguri, baraje și acumulări nepermanente. Pentru aceste investiții, în această primă etapă se finanțează:

  • Studii de fezabilitate pentru cei 510 km de diguri prevăzuți în PNRR;
  • 30 documentații tehnice pentru 30 baraje hidrotehnice;
  • 20 documentații tehnice pentru 20 acumulări nepermanente pentru combaterea inundațiilor.

Valoarea acestui contract, reprezentând faza de proiectare, este de 23 milioane de euro din alocarea totală de 386,5 milione de euro aferentă investiției  4.

Cel de-al III-lea contract de finanțare prin PNRR, aferent I 5 constă în dotarea adecvată a administrațiilor bazinale pentru monitorizarea infrastructurii, prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, pentru aceste dotări fiind alocată suma de 35 milioane de euro. Această investiție propune echiparea a 11 administrații bazinale cu trei categorii mari de dotări necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență:

  • Echipamente de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare (Unmaned aerial vehicles (UAV) dotate cu echipamente LIDAR/FLIR, MULTISPECTRU și alți senzori, inclusiv training, echipament pentru tomografia digurilor – geoelectrorezistiv/georadar, inclusiv training);
  • Vehicule pentru intervenții în situații de urgență (cu utilaje pentru acces și intervenție în teren accidentat și șenilate amfibii pentru acces și transportul sacilor / digurilor mobile în zone greu accesibile);
  • Echipamente hardware și software necesare pentru procesarea, stocarea și analiza datelor culese de echipamentele de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare.

Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat marți, 28 noiembrie 2023, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri PNRR....

Cadastrul cu fonduri europene continuă până în anul 2027

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) continuă cadastrarea cu fonduri europene până în anul 2027. Legea nr. 338/2023 pentru aprobarea Ordonanței de...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,932FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro