În cadrul conferinței susținute de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor s-au discutat două teme importante: prima, privind lansarea viitoarelor programe ale Administrației Fondului Pentru mediu, schimbări și îmbunătățiri aduse în structura administrativă de la AFM, iar cea de-a doua temă privind dimensiunea verde a PNRR.
La conferință au participat Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, împreună cu președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Lóránd-Árpád Fülöp.
„Anul acesta am avut o mare provocare în ceea ce privește reformarea instituției de Administrare a Fondului pentru Mediu, este o instituție extrem de importantă în cadrul Ministerului Mediului și eficiența activităților impactează în mod semnificativ programele naționale […] important pentru noi este procesul de digitalizare a dosarelor, de evaluare a acestora și de monitorizare a plăților și finalizarea acestora.”, a declarat domnul ministru Barna Tánczos.
Acesta a menționat cel mai important proiect modernizat și anume programul de rabla electrocasnice, un program care vă continua și în acest an, cu o nouă sesiune de sărbători, din fondul rămas la dispoziție de 34 milioane de lei. Programul se va desfășura în aceleași condiții privind înscrierea, crearea conturilor și bifarea electrocasnicelor ce prezintă interes pentru participanți. Programul se va desfășura cel mai probabil în ultima săptămână a lunii noiembrie.
„Am derulat anul acesta pe un buget record programul Rabla clasic și Rabla plus, două programe care se bucură de un succes deosebit din partea cetățenilor. Am pornit cu bugete majorate față de anul trecut și care în decursul anului au fost suplimentate semnificativ, am ajuns la 640 milioane de lei, pentru Rabla clasic față de 400 de milioane de lei anul trecut, și la 600 de milioane Rabla plus, față de 200 de milioane anul trecut.” a declarat, de asemenea, ministrul Mediului.
Domnul Ministru a precizat că sunt mii de cereri care ajung la AFM, cereri ce au pus la încercare capacitatea administrativă a instituției, dar prin implementarea unor reforme și sisteme informatice vor înregistra și analiza toate cererile până la sfârșitul acestui an.
Un alt program adus în discuție de domnul ministru, care se bucură de un interes deosebit, este creșterea eficienței energetice la autoritățile publice locale.
„Am alocat un buget uriaș de 1.4 miliarde de lei, la începutul anului, am deschis sesiunea de depunere folosind un sistem informatic nou, toate documentele se transmit online din partea autorităților publice locale. Avem deja peste 400 de proiecte depuse, un buget de 1 miliard de lei deja solicitat.”, a adăugat ministrul Mediului.
Pentru anul 2022, ministerul va lansa un calendar de lansări de programe astfel încât toți beneficiarii să se pregătească din timp pentru depunerea proiectelor, atât programele prin fondurile AFM cât și cele ce vor veni finanțate prin PNRR urmând să aibă predictibilitate.
Domnul ministru Barna a declarat de asemenea că în câteva zile se va lansa noul program de stații de încărcare mașini electrice pentru instituțiile publice, urmând să fie finanțate peste 2.300 de astfel de stații.
În luna decembrie vor mai fi lansate încă două programe: programul de fotovoltaice pentru persoane fizice, depunerea proiectelor urmând a se păstra prin intermediul firmelor specializate, iar cel de-al doilea proiect are în vedere realizarea unor piste de biciclete pe structura ghidului lansat în trecut.
În baza PNRR, programul Ministerului Mediului se numește „Tranziția Verde”, program care cuprinde mai multe componente de investiții pe reforme în domeniul mediului.
Pentru prima componentă, managementul apei, se va aloca 1 miliard de euro, buget pentru dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare în România; pentru cea de-a doua componentă, protejarea biodiversității, se va aloca suma de 600 de milioane, iar pentru cea de-a treia componentă, managementul deșeurilor, beneficiază de fonduri și pentru platformele de depozitare voluntară a deșeurilor nemenajere.
Se vor face de asemenea finanțări pentru componenta de deșeuri prin realizarea a peste 13.800 de insule inteligente ce vor reprezenta punctele de depozitare selectivă a deșeurilor menajere, iar la nivelul fermelor mici și medii vor fi finanțate platforme de gunoi de grajd, stații de biomasă și biogaz, a mai spus de asemenea domnul Barna Tánczos.
În luna septembrie au fost lansate două proiecte: eficiența energetică în clădiri publice și iluminat public. Cele două programe au beneficiat de susținere informatică, a declarat la rândul său Lóránd-Árpád Fülöp.