Tesla are un 2025 prost, deoarece implicarea politică a CEO-ului Elon Musk a dus la un boicot pe scară largă, iar vânzările s-au prăbușit. Însă investitorii au continuat să caute o fărâmă de speranță că se întrevede o redresare, iar Musk a promis că o să dedice mai mult timp companiei aflate în dificultate.
Raportarea financiară a Tesla din primul trimestru a fost dezamăgitoare, dar acționarii au primit aseară ceva ce cereau de mult timp: atenția lui Elon Musk. „Munca mea la DOGE este în mare parte terminată și, începând cu luna mai, timpul meu alocat DOGE va scădea semnificativ”, a declarat acesta în cadrul teleconferinței privind raportarea financiară a companiei din T1. Cu toate acestea, activitatea sa în DOGE nu va înceta, ci va fi limitată la două zile pe săptămână, iar timpul lui Musk nu va fi dedicat în întregime Tesla.
Tesla a abordat trei subiecte importante care îngrijorau investitorii. În primul rand, Musk a confirmat că tarifele vamale vor afecta compania, mai mult pe frontul energetic decât pe cel auto. În mod frustrant, tocmai segmentul de stocare a energiei a fost un punct luminos în acest trimestru, cu marje de două ori mai mari decât în sectorul auto. De asemenea, vehiculul mai accesibil al Tesla este pe cale să intre în producție în prima jumătate a anului 2025, iar robotul umanoid Optimus și Robotaxi-ul continuă să avanseze. Acest lucru poate fi important pentru creșterea viitoare a companiei, dacă Tesla va fi capabilă să își respecte promisiunile. Și, în cele din urmă, retragerea lui Musk din DOGE este o asigurare necesară pentru investitorii Tesla, că s-ar putea să vină lucruri mai bune în acest an.
Tesla s-a angajat să lanseze un serviciu de robotaxi în Austin, Texas, în iunie 2025 – peste doar două luni. Inițial, va fi un program pilot cu zece sau douăzeci de vehicule, dar planul pe termen lung implică Cybercab – automobilul fără volan – gata să vină la cerere, reducând în mod semnificativ nevoia de a deține o mașină personală. Musk mai prevede că robotul său umanoid, Optimus, va putea să îndeplinească multe sarcini uzuale în termen de cinci ani. Investitorii vor trebui să evalueze cât de realistă este viziunea lui Musk în aceasta privință.
Deocamdată, în primul trimestru Tesla a ratat țintele atât în zona de venituri, cât și de profituri. Profiturile companiei au scăzut cu 71% față de același trimestru al anului trecut, Tesla câștigând doar 0,27 dolari pe acțiune, sub consensul de 0,42 dolari pe acțiune și în scădere de la 0,45 dolari în același trimestru al anului trecut. Veniturile totale au scăzut cu 9%, ajungând la 19,34 miliarde de dolari, sub estimările pieței. Veniturile totale din sectorul auto al companiei au scăzut cu 20%, la 13,97 miliarde de dolari. Veniturile din generarea și stocarea energiei au crescut însă cu 67%, în timp ce serviciile și alte venituri au crescut cu 15% față de anul trecut.
În ciuda cifrelor dezastruoase, acțiunile Tesla au crescut în mod surprinzător cu 5% în timpul tranzacționării de după închiderea pieței Nasdaq, noaptea trecută, investitorii părând să aibă din nou încredere în perspectivele firmei. Musk are în vedere un viitor în care majoritatea oamenilor nu își mai cumpără propriile mașini, ci folosesc roboți-taxi. De asemenea, el vede un viitor îndepărtat dominat de roboți umanoizi, cu Tesla poziționată ca lider de piață incontestabil, urmată exclusiv de producătorii chinezi. Parcursul Tesla pentru un model accesibil de automobil electric și concentrarea regăsită a lui Musk ar putea da încredere investitorilor. Tesla era cea mai deținută acțiune de către investitorii români și a doua cea mai deținută la nivel internațional pe platforma de trading și investiții eToro, la sfârșitul trimestrului trecut.
Dar drumul care urmează nu este lipsit de provocări, unele legate de Tesla, altele macroeconomice dar și geopolitice. Decizia Tesla de a amâna cu trei luni proiecțiile financiare pentru 2025 este de înțeles. În timpul apelului privind rezultatele, Musk a declarat că robotul Optimus al Tesla se bazează pe metale rare provenite din China. În plus, directorul financiar Vaibhav Taneja a explicat că fiecare Tesla din SUA ar putea deveni cu aproximativ 2 000 de dolari mai scumpă dacă toate tarifele de import propuse intră în vigoare, în ciuda faptului că 85% din componente provin chiar din America.
În concluzie, tarifele vamale ar putea afecta vânzările Tesla, producătorii chinezi reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru companie, nu există o dată certă pentru lansarea generală a modului de Full Self Driving nesupravegheat – pilotul de conducere autonomă al Tesla, iar robotul Optimus este încă în curs de dezvoltare, în timp ce cel puțin doi roboți umanoizi produși în China sunt disponibili la vânzare. Tesla încă nu are noutăți care ar putea arăta că i-a revenit creativitatea, dar perspectivele par oarecum mai luminoase cu Musk din nou la volan. În ciuda numeroaselor promisiuni neîndeplinite și a deteriorării semnificative a brandului din cauza rolului lui Musk în administrația Trump, investitorii Tesla consideră în mod clar că este încă prea devreme pentru a-și retrage sprijinul.
***
Articol scris de Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață, si primit la redactie de la eToro
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.