OMRO, compania de creditare a fintech-ului Filbo — alaturi de Filbo Pay si EasyBill — a listat pe data 1 iulie, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cea de-a patra emisiune de obligatiuni corporative, negarantate si subordonate, in valoare de 12,3 milioane de lei (2,4 milioane de euro), cu scadenta in anul 2032. Noua runda de finantare consolideaza strategia fintech-ului de a sustine digitalizarea si accesul facil la capital pentru antreprenorii locali.
Obligatiunile OMRO32 au valoare nominala de 100 lei per obligatiune si ofera investitorilor o dobanda anuala variabila, calculata ca suma dintre Rata Dobanzii de Referinta (rata de politica monetara stabilita de Banca Nationala a Romaniei) si o marja fixa de 5,5%.
Prima emisiune de obligatiuni a companiei, cu simbolul bursier OMRO25E si o valoare totala de 2 milioane de euro, a fost listata in 2020 si a ajuns la maturitate anul acesta. Cea de-a doua emisiune, identificabila sub simbolul OMRO26, insumeaza 10 milioane de lei si are scadenta in 2027, in timp ce obligatiunile OMRO29E, in valoare de 1,56 milioane de euro, au fost listate anul acesta si au scadenta in 2029. In total au fost emise obligatiuni in valoare de 8 milioane de euro, incepand cu anul 2020 si pana in prezent.
“Listarea celei de-a patra emisiuni de obligatiuni reprezinta o reconfirmare a increderii investitorilor in viziunea noastra si in forta antreprenorilor romani. Continuam sa construim un ecosistem financiar si tehnologic care ofera nu doar acces la capital, ci si instrumente inteligente pentru crestere si sustenabilitate. Intr-un context economic plin de provocari, ramanem fideli misiunii noastre: sa fim partenerul de incredere al antreprenorilor din Romania, sustinandu-le ideile cu solutii moderne, eficiente si 100% digitale. Aceasta noua emisiune este mai mult decat o finantare — este un pas inainte spre o economie antreprenoriala mai puternica, mai agila si mai conectata. Prin aceste emisiuni recurente, OMRO demonstreaza o strategie sustenabila de finantare, consolidandu-si rolul ca actor relevant pe piata romaneasca de capital”, a spus Georgiana Andrei, CEO OMRO, parte a fintech-ului FILBO.
”Tot mai multe companii romanesti apeleaza cu incredere si cu recurenta la mecanismele pietei de capital pentru a obtine finantare si a-si pune in aplicare planurile de expansiune. Ne bucura faptul ca OMRO revine cu cea de-a patra emisiune de obligatiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al bursei si a doua de anul acesta. Prin activitatea companiei, si anume inlesnirea procesului de microcreditare pentru micii intreprinzatori, OMRO sprijina dezvoltarea economiei locale prin diversificarea variantelor de microfinantare si, totodata, contribuie la evolutia pietei de capital din Romania”, a declarat Remus Vulpescu, Director General Bursa de Valori Bucuresti.
Admiterea la tranzactionare pentru actuala emisiune de obligatiuni OMRO a fost intermediata de S.S.I.F. BRK FINANCIAL GROUP S.A., in calitate de Consultant autorizat. In cadrul ofertei publice adresate exclusiv investitorilor calificati au subscris 4 clienti profesionali ai BRK FINANCIAL GROUP.
„Suntem onorati sa fim alaturi de OMRO pentru a patra oara intr-o etapa esentiala de dezvoltare si sa intermediem o tranzactie structurata intr-un mod atipic, adaptat cerintelor actuale ale pietei. Intr-un context in care finantarea devine tot mai dificila pentru companiile antreprenoriale, succesul acestui plasament privat, in valoare de peste 10 milioane de lei, reflecta clar interesul ridicat al investitorilor pentru instrumente care ofera un randament atractiv. Structura obligatiunilor – cu o maturitate de 7 ani, dobanda variabila legata de rata BNR si o marja de 5,5%, plus discounturi progresive – a fost decisiva in atragerea capitalului necesar si reconfirma apetitul pietei pentru solutii inovatoare de finantare”, a mentionat Monica Ivan, CEO BRK Financial Group.
In 2024, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a eliberat licenta E-money pentru fintech-ul Filbo Pay S.A., fiind a patra licenta de E-money emisa vreodata de BNR si prima emisa in ultimii 6 ani. Un an mai tarziu de la obtinerea acestei licente a fost lansat serviciul de cont curent, consolidand directia fintech-ului Filbo de a oferi antreprenorilor solutii financiare 100% digitale si integrate. Astazi, clientii grupului Filbo isi pot deschide conturi curente direct din aplicatia mobila, disponibila in Google Play si App Store, avand astfel acces rapid si simplificat la servicii financiare moderne, adaptate nevoilor reale ale micilor afaceri.
Potivit memorandumului, OMRO, care aduce in platforma 100% digitala Filbo serviciile de microcreditare pentru antreprenorii romani, a atras anul trecut finantari importante, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, consolidand astfel relatia cu Banca Transilvania, BNP Paribas, First Bank si CEC Bank, pentru a sustine cresterea continua a afacerii. La finalul anului 2024, valoarea portofoliului de credite al OMRO era de aproximativ 80 milioane de lei, de 5 ori mai mult fata de anul 2019. OMRO isi propune sa creasca cu peste 30% volumul creditelor acordate in anul 2025. Cresterea va fi sustinuta de toate canalele: digital, parteneriate si vanzari prin consultanti, principalele obiective ale institutiei fiind sustinerea microfinantarii afacerilor in Romania si cresterea sustinuta a companiei.
Despre OMRO, parte a fintech-ului Filbo
OMRO, parte a fintech-ului Filbo, vine cu o experienta de peste 30 de ani in finantarea antreprenorilor, fiind una dintre primele institutii de microfinantare din Romania si ofera cea mai moderna infrastructura de IT pentru microcreditare. Acest lucru a permis integrarea de noi servicii si solutii pentru antreprenori, precum serviciul de facturare online EasyBill integrat cu ANAF e-Factura si dezvoltarea Filbo Pay, ce ofera momentan antreprenorilor posibilitatea de a avea conturi curente, de a primi incasari, efectua plati prin/din IBAN propriu si accesa servicii cu valoare adaugata asociate acestora. In prezent dezvoltarea Filbo Pay continua in mod accelerat pentru a veni in ajutorul antreprenorilor cu noi solutii precum asocierea de carduri la conturile curente.
In anul 2007, OMRO a fost inregistrata in Registrul General al institutiilor financiare non-bancare (IFN) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), specializandu-se in acordarea de credite pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). In 2020, OMRO lanseaza www.filbo.ro, platforma de microcreditare 100% online pentru antreprenori. In 2024, fintech-ul Filbo obtine din partea BNR licenta E-money pentru Filbo Pay S.A, ceea ce a facilitat lansarea serviciului de cont curent in anul 2025.
Despre BRK
BRK Financial Group a fost infiintata ca societate pe actiuni in data de 26 octombrie 1994, fiind una dintre cele mai mari companii de brokeraj din Romania. Cu o experienta vasta pe piata de capital, este totodata prima si, pana in prezent, singura societate de servicii de investitii financiare listata la Bursa de Valori Bucuresti, categoria premium (BVB:BRK). BRK Financial Group este o firma de investitii MIFID II, autorizata si supravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Activitatea de baza a BRK Financial Group este structurata pe doua directii de afaceri, respectiv segmentul de intermediere si segmentul de tranzactionare. Pe segmentul de tranzactionare, societatea opereaza tranzactiile pe contul propriu, operatiuni de market-making si operatiuni cu produse structurate, iar pe segmentul de intermediere, societatea opereaza tranzactiile clientilor, respectiv operatiunile corporate.
Despre Bursa de Valori Bucuresti
BVB este singurul operator de piete de valori mobiliare din Romania. BVB, companie listata pe propria piata din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde Depozitarul Central, responsabila pentru operatiunile de registru si decontare in Romania, iar din 2019 contrapartea centrala CCP.RO, institutie care va prelua functia de compensare a tranzactiilor cu valori mobiliare in Romania si care va contribui la relansarea pietei de produse derivate. BVB administreaza doua piete distincte, Piata Reglementata si Sistemul Multilateral de Tranzactionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum actiuni, obligatiuni, unitati de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinta. Eforturile BVB si ale stakeholderilor sai de modernizare si dezvoltare a pietei de capital din Romania au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piata Emergenta de catre furnizorul global de indici FTSE Russell, in anul 2020. In prezent, 14 companii romanesti sunt incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente. Mai multe informatii pe www.bvb.ro.