luni, mai 12, 2025
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, salută dubla victorie în instanță de astăzi pentru...

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, salută dubla victorie în instanță de astăzi pentru viitorul energetic al României de mâine: “Se face dreptate! Proiectele strategice ale României merg mai departe, în ciuda tentativelor de blocaj”

Ministerul Energiei anunță două decizii favorabile în instanță, care reconfirmă legalitatea și importanța unor proiecte esențiale pentru securitatea energetică a României. Aceste hotărâri resping acțiunile formulate de două organizații non-guvernamentale, Greenpeace și Bankwatch, care au încercat, prin instrumente judiciare, să oprească investițiile strategice în sectorul energetic național.

Prima victorie: Proiectul Neptun Deep continuă fără obstacole

Tribunalul București a respins ca neîntemeiată cererea formulată de Greenpeace împotriva dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, vizând  anularea Planului Urbanistic Zonal al zonei prin care traversează conducta Tuzla-Podișor a proiectului Neptun Deep. ONG-ul a fost obligat la plata a 80.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Hotărârea confirmă legalitatea derulării acestui proiect offshore, vital pentru valorificarea resurselor naturale ale României din Marea Neagră și pentru reducerea dependenței energetice a țării.

A doua victorie: Transgaz își poate continua lucrările de infrastructură

Curtea de Apel Cluj a respins cererea Asociației Bankwatch România – Filiala Cluj de suspendare a autorizației de construire Tuzla-Podișor nr. 5/2018 emisă de Ministerul Energiei pentru un proiect al Transgaz. Instanța a decis că cererea de suspendare este nefondată. Proiectul poate astfel să continue, fără întârzieri sau complicații suplimentare.

„Astăzi, justiția română a transmis un mesaj clar: dezvoltarea României și independența energetică a țării noastre nu mai pot fi blocate. Nu mai putem permite ca proiecte esențiale pentru viitorul nostru energetic să fie ținute în loc de procese repetate, fără fundament. Avem nevoie de proiecte majore de investiții în energie care să genereze beneficii concrete pentru cetățeni – de la prețuri mai mici la gaze și energie, la locuri de muncă bine plătite, la dezvoltarea regiunilor care găzduiesc aceste investiții. Avem nevoie de cele peste 20 de miliarde de euro, care vor veni la bugetul României și în buzunarele românilor, prin exploatarea rezervelor de gaz din perimetrul Neptun Deep.

Din păcate, prea des vedem cum inițiativele strategice ale statului român sunt contestate în instanță de câteva organizații, pe care le putem număra pe degetele de la o singură mână și care, sub pretextul protejării mediului, pun în pericol însăși tranziția energetică. De gazul din Neptun Deep vor beneficia marile grupuri pe gaz de la Mintia, Ișalnița, Turceni și din alte locuri, care vor face trecerea de la cărbune la gaz. Nu poți susține tranziția energetică blocând infrastructura de transport al gazelor sau accesul la resursele noastre naturale, esențiale în această perioadă de transformare.

Justiția a transmis astăzi un mesaj clar: statul român își face treaba și o face în mod legal. Nu vom permite întârzieri și blocaje artificiale, nu ne intimidează procesele, jignirile sau amenințările. Continuăm! Pentru societatea civilă corectă și responsabilă avem tot respectul și ne manifestăm toată deschiderea la dialog și tot sprijinul. Cele câteva organizații care inițiază litigii — și le pierd, dovadă și ziua de astăzi — sunt datoare să explice aceste decizii, care duc la blocaje, întârzieri și cheltuieli mai mari din partea statului român.

Le mulțumesc colegilor din Ministerul Energiei, dar și echipelor implicate din partea Romgaz, OMV Petrom și Transgaz. Sunt oameni competenți, onești, care dau lupta cea bună, zi de zi, pentru viitorul energetic al țării. România are dreptul și datoria să-și folosească resursele în interesul cetățenilor săi. Vom merge înainte cu hotărâre și responsabilitate,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei reafirmă angajamentul său de a sprijini dezvoltarea durabilă și responsabilă a sectorului energetic, într-un cadru legal, transparent și în interesul tuturor românilor. România are nevoie de stabilitate și viziune pentru a-și atinge obiectivele energetice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță lansarea celui mai ambițios apel pentru...

Ministerul Energiei anunță lansarea celei de-a doua licitații în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea...

Vocea sectorului forestier european la ONU: pădurea și lemnul – soluții...

New York / București – mai 2025 Cu ocazia celei de-a 20-a sesiuni a Forumului ONU pentru Păduri (UNFF20), sectorul forestier european a fost reprezentat...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,848FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro