Guvernul a aprobat prelungirea programului IMM Invest și a subprogramului Agro IMM Invest, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Astfel, noul termen până la care se pot acorda ajutoare de stat pe această schemă este 30 iunie 2022. Actul normativ aprobat în Guvern prevede un plafon de garanţii de stat pentru anul 2022 de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului Agro IMM Invest.
Cresc plafoanele la ajutoarele de stat
Reprezentanţii Ministerului Finanțelor mai precizează că, în conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, vor creşte plafoanele reprezentând ajutor de stat la:
– 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii,
– 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole,
– 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar, precum şi în celelalte domenii de activitate.
„Pe de o parte s-a plecat de la rezultate – programele au funcţionat foarte bine – şi e un semnal că Guvernul intenţionează în continuare să finanţeze economia prin orice fel de instrumente, mai ales cele financiare. Ca noutate, referitor la plafoanele pentru Agro IMM Invest, beneficiem de cadrul temporar pus la dispoziţie de Comisia Europeană, iar plafoanele au fost ridicate. Pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii plafonul se ridică la 345.000 de euro, pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole plafonul a fost ridicat la 290.000 de euro, iar pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar plafonul a fost ridicat la 2.300.000 de euro”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Salariul minim pe economie, mărit automat după 2 ani
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că s-a venit cu o clarificare referitoare la Codul Muncii, privind măsura care a apărut în Ordonanţa 130/2021, respectiv la perioada de aplicare a salariului minim de 24 de luni. În esență, acest lucru înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie poate fi acordat doar pe o perioadă de 24 de luni, după care trebuie majorat.
„Acea perioadă intră în vigoare sau se calculează începând cu 1 ianuarie 2022, 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun aşa, la 1 ianuarie 2024. (…) Măsura este una de tranziţie. Încet, încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României. Din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţă a muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate, ajutând pe de altă parte şi antreprenorii în această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a mai spus Adrian Câciu.
Peste 1,6, milioane de angajați în sistemul privat și 70.000 de bugetari primesc în prezent salariul minim pe economie.