joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaCooperarea pietelor de capital din Romania si Moldova sustinuta puternic de oficialii...

Cooperarea pietelor de capital din Romania si Moldova sustinuta puternic de oficialii mediului public si privat la cea de-a doua editie a forumului Moldova-Romania Capital Bridges

  • Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, editia a II-a, a fost organizat pentru a impulsiona cooperarea economica si a pietelor de capital din cele doua tari.
  • Evenimentul a avut loc in contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.
  • Dinamica ultimilor ani demonstreaza ca piata de capital din Romania poate sustine runde de finantare consistente derulate atat de antreprenori si institutii ale statului, cat si de companii din Republica Moldova.

Cooperarea cu autoritatile si sectorul privat din Romania sunt esentiale pentru transformarea pietei de capital din Republica Moldova intr-un motor al cresterii economice si al prosperitatii durabile, au sustinut la unison reprezentantii mediului public si privat prezenti la a doua editie a forumului Moldova-Romania: Capital Bridges, care a avut loc ieri, 27 martie, in Bucuresti. La Forum au participat reprezentanti guvernamentali de rang inalt din ambele tari, din conducerea autoritatilor de reglementare si supraveghere ale pietelor financiare, investitori si lideri ai companiilor de top care activeaza in regiune, in total peste 300 de profesionisti ai pietelor financiare si ai mediului de business din cele doua tari.

Nicolae Ciuca, Presedintele Senatului Romaniei: „Viziunea unei Europe competitive si puternice, care isi protejeaza cetatenii, implica o Europa care investeste in aparare, inoveaza in energie si care prezerva modelul de viata european. In aceasta Uniune Europeana a viitorului, Romania si Moldova se regasesc impreuna. Angajamentul nostru fata de Republica Moldova este de netagaduit. Am sprijinit si vom sprijini toate deciziile importante privind agenda europeana a Republicii Moldova.”

Igor Grosu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Nu avem timp de pierdut atat noi, cei care trebuie sa aliniem legislatia Republicii Moldova la cea europeana, cat si dumneavoastra, care vreti sa faceti investitii in IT, HoReCa, in companii de constructie, de producere de regenerabile etc. Vin cu un ultim indemn: investitori, treceti Prutul! Succesul si modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetatenii sai. Sa scriem impreuna istoria Europei!”

Marcel Ciolacu, Prim-ministrul Romaniei: „Piata de capital de la Bucuresti este in acest moment o institutie matura si aflata in plina expansiune. S-a dovedit deja platforma ideala de lansare a unor companii romanesti de succes si vrem sa jucam acelasi rol si pentru firmele moldovenesti de prim rang. Bursa de Valori Bucuresti este locul unde faptele si cifrele vorbesc de la sine. Este o resursa nationala construita cu mult efort pe care, astazi, o punem la dispozitia fratilor nostri. Fiindca asa face o familie adevarata atunci cand i se cere ajutorul!”

Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova: „Obiectivul nostru este ca fiecare om de afaceri, asa cum se simte in Uniunea Europeana, sa se simta si in Republica Moldova. Se deschid pietele UE, EFTA, avem deschise piete cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu Turcia, si aceasta este o oportunitate importanta. Ceea ce se intampla la Forumul Moldova-Romania: Capital Bridges este de asemenea un lucru foarte important si vreau sa multumesc Bucurestiului si celor de la Chisinau care insista pe acest proiect de interconectare a pietelor de capital din Republica Moldova si Romania. Si o sa va dau cateva exemple care ne arata cate oportunitati sunt in Republica Moldova pe diferite dimensiuni – de infrastructura, rutiera si feroviara, farmaceutica, chiar si electronica. Este vorba despre zonele economice libere, dar si parcuri IT, unde am inclus si dimensiunea de cercetare si dezvoltare. Mai mult decat atat, Republica Moldova isi are politica fiscal-bugetara orientata la mediul de afaceri, Republica Moldova respecta profitul, Republica Moldova isi doreste ca profitabilitatea companiilor sa creasca, si asta, suntem siguri, va duce la o productivitate mult mai mare in economie, si, corespunzator, toti cetatenii din Republica Moldova vor beneficia.”

Anca Dragu, Guvernatoarea Bancii Nationale a Moldovei„Banca Nationala sustine si incurajeaza initiativele indreptate spre dezvoltarea pietei de capital in Republica Moldova, iar in calitate de institutie responsabila de supravegherea prudentiala si de stabilitatea pietei financiare, ne dorim sa facilitam libera circulatie a capitalurilor si a serviciilor financiare, de altfel capitole de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana, capitole in care Banca Nationala are un rol principal, astfel incat Republica Moldova sa se bucure de prosperitate si stabilitate economica. Un pilon esential este armonizarea reglementarilor nationale cu cele europene, pas care va marca integrarea pietei de capital din Moldova cu piata financiara internationala. Finalizam strategia de dezvoltare  a Depozitarului Central Unic care se afla in coordonarea Bancii Nationale a Moldovei, alaturi de alte elemente importante.”

Bursa, o oportunitate pentru companiile de peste Prut de a deveni jucatori regionali

Maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, listata la Bursa de Valori a Moldovei, a anuntat ca intentioneaza sa se listeze si la Bursa de Valori Bucuresti. Purcari Wineries a fost prima companie din Republica Moldova care, in februarie 2018, s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti. Listarea a avut loc in urma unei oferte publice de peste 40 milioane euro, la acel moment.

Alexandru Petrescu, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Romania: „Sunt sigur ca vom vedea din ce in ce mai multe business-uri din Republica Moldova listate la Bursa de Valori din Bucuresti, companii din zona de infrastructura critica, din zona telecom, din zona energiei. Este momentul ca expertii sa lucreze la legislatia care permite listarea maib pe piata de capital din Romania. Si, din acest punct de vedere, lucram intens, alaturi de BVB, de Depozitarul Central, de Banca Nationala a Moldovei, de Banca Nationala a Romaniei, astfel incat sa cream un cadru legislativ care sa permita o listare de succes. Si nu am nicio indoiala ca acest eveniment este iminent si se va intampla cat mai repede.”

Dumitru Budianschi, Presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Republica Moldova: „In prezent, Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova, impreuna cu institutiile guvernamentale, lucreaza la elaborarea unui document strategic pe termen mediu de dezvoltare a pietei de capital. Speram ca acest document sa fie aprobat de Parlamentul Moldovei pana la finalul 2024. Suntem ferm convinsi ca implicarea Bursei de Valori Bucuresti in piata de capital din Republica Moldova va contribui esential la modernizarea infrastructurii, va spori atractivitatea si activitatea de pe piata de capital din Republica Moldova. In 2023, maib a efectuat prima emisiune publica de obligatiuni corporative, iar intentia maib de a fi listata si pe Bursa de la Bucuresti contribuie esential la imbunatatirea procesului de reglementare si integrare a pietelor din Republica Moldova si Romania”.

In prezent, pe ambele piete operate de Bursa de Valori Bucuresti sunt listate 370 de companii cu o capitalizare care depaseste 331 de miliarde de lei, cel mai mare nivel din istorie. Indicele principal al pietei, BET, a crescut cu aproape 40% in ultimele 12 luni si a stabilit pe 27 martie un nou maxim istoric, de 16.830 de puncte. Lichiditatea medie zilnica pentru toate instrumentele financiare a fost la finalul anului trecut de 154 milioane de lei, o crestere cu 60% fata de anul precedent si o valoare record. Numarul de investitori la bursa a continuat sa creasca, iar la finalul anului trecut a ajuns la un nou maxim, aproape 179.000.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti: „Bursa de Valori Bucuresti este un partener pentru Republica Moldova in dezvoltarea propriei piete de capital. Prin practicile si experienta Bursei de Valori Bucuresti, Moldova poate construi o piata de capital robusta, iar colaborarea stransa intre cele doua piete de capital poate stimula cooperarea regionala inclusiv la nivelul pietelor financiare, in beneficiul economiilor ambelor tari. Initiativele existente deja si interconectarea pietelor initiata de autoritatile de reglementare si supraveghere si ceilalti stakeholderi din Romania si Moldova, precum si toti pasii parcursi de maib in directia listarii la Bursa de Valori Bucuresti, deschid drumul si altor companii din Moldova sa se listeze la BVB.”

Giorgi Shagidze, Presedintele maib: „Suntem incantati ca am fost co-organizatori pentru cea de-a doua editie a forumului Moldova-Romania: Capital Bridges. Acest eveniment a evidentiat un nivel fara precedent de sprijin din partea autoritatilor romanesti si moldovenesti pentru integrarea stransa a pietelor de capital ale celor doua tari, fapt pentru care suntem extrem de recunoscatori. Le multumesc investitorilor si reprezentantilor mediului de afaceri care au participat la eveniment, precum si tuturor invitatilor de la forum pentru dezbaterile foarte consistente.”

Odile Renaud-Basso, Presedinta Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD): „Fiind cel mai mare investitor institutional al Republicii Moldova, BERD sprijina sectorul privat si sectorul bancar al tarii. Un astfel de exemplu este maib, cea mai mare banca din Moldova si partenerul ferm al BERD. Maib este angajata intr-o transformare importanta pentru a se pregati de listarea la Bursa de Valori Bucuresti, ceea ce ar servi drept exemplu pentru toate companiile moldovenesti sa se listeze si sa acceseze surse de finantare esentiale pentru crestere si succes. Fiind implicati activ in reforma sectorului bancar al Republicii Moldova, continuam sa sprijinim autoritatile pentru a aduce infrastructura financiara a tarii mai aproape de UE. Pe masura ce Republica Moldova se indreapta spre Europa, BERD va fi alaturi, oferindu-i sprijinul necesar.”

Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti: „Romania a parcurs un drum complex si plin de provocari spre nivelul actual al pietei de capital si vrem sa transmitem din experienta noastra Republicii Moldova. Bursa de Valori Bucuresti ofera numeroase oportunitati investitionale atat investitorilor locali, cat si straini, si, totodata, a ajuns la nivelul la care companiile solide pot atrage finantari considerabile de la investitori. Cu o piata de capital viabila in Moldova si companii de peste Prut care sa se listeze si la Bucuresti, reusim sa cream noi oportunitati de investitii pentru investitorii romani si internationali.”

Eforturile Bursei de Valori Bucuresti de modernizare si dezvoltare a pietei de capital din Romania au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piata Emergenta de catre furnizorul global de indici FTSE Russell, in anul 2020. La finalul lunii martie 2024, 15 companii romanesti erau incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente, fata de 3 companii, in septembrie 2020, cand Romania a fost promovata la acest nivel. De asemenea, 26 de companii listate la BVB sunt incluse in indicii MSCI Frontier.

Forumul Moldova-Romania: Capital Bridges a fost organizat de Bursa de Valori Bucuresti in asociere cu maib, Wood&Co, Raiffeisen Bank International, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham Romania si EBA Moldova. Evenimentul integral poate fi vizionat AICI.


Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Topul acțiunilor din T2: Investitorii individuali sunt în căutarea marilor câștigători...

Nvidia urcă de pe locul 4 pe locul 2 pe lista celor mai populare acțiuni în rândul utilizatorilor eToro la nivel global În...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro