Conferința GLOBALG.A.P. România – Ediția a 3-a va avea loc în București, la World Trade Center, sala New York, pe 16 februarie 2023. Evenimentul este organizat de INAQ Consulting și GLOBALG.A.P.
În orice afacere informația reprezintă o resursă de bază. O astfel de resursă este conferința despre standardele GLOBALG.A.P., la care producătorii agricoli au ocazia să afle ce înseamnă și ce beneficii le poate aduce certificarea GLOBALG.A.P. De pildă, un preț mai bun pentru recoltă și prezența pe rafturile marilor lanțuri de magazine sunt unele dintre beneficii.
Prin participarea la Conferința GLOBALG.A.P., producătorul agricol are posibilitatea să afle cum să facă parte din „lanţul alimentar scurt”. Îndeplinind un set de condiţii obligatorii, produsele fermelor pot fi listate de marile lanţuri de magazine, de retaileri, de exportatori sau de rețelele de distribuție. Evenimentul oferă oportunitatea de a afla care sunt cerinţele comercianţilor pentru producătorii locali, care sunt cerinţele de vânzare cu amănuntul, precum și elemente despre siguranța alimentelor. De asemenea, fermierii pot afla mai multe despre aceste certificări, costuri, metode de implementare.
Se vor discuta dezavantajele şi riscurile pe care şi le vor asuma producătorii care nu deţin certificarea GLOBALG.A.P.
Nu vor lipsi poveștile de succes, una fiind despre cum a ajutat certificarea GLOBALG.A.P. ca fermierii polonezi să devină unii dintre cei mai mari exportatori de fructe şi legume din Europa.
Riscuri reduse, afacere pentru generațiile viitoare
Pilonii strategici se bazează pe parteneriate, integritate, benchmarking, stakeholder, eficiență și eficacitate. Cu ajutorul standardelor GLOBALG.A.P. se oferă posibilitatea îmbunătățirii managementului fermei, reducând expunerea la riscuri. Obținerea accesului în piețele locale și globale, dar și pe rafturile rețelelor de retail poate fi consolidată prin obținerea unui certificat GLOBALG.A.P. din partea unui organism de certificare acreditat. Acestea îndeplinesc cele mai înalte cerințe de integritate.
„Standardele GLOBALG.A.P. sunt recunoscute la nivel internațional, axate pe sprijinirea fermierilor de toate tipurile prin integrarea acestora în lanțurile de distribuție, promovând îmbunătățirea performanțelor companiilor, reducerea risipei de resurse vitale și eficientizarea producției agricole. Sunt rezultatul mai multor ani de cercetare intensivă şi de colaborare cu experţi din industrie, producători şi comercianţi din întreaga lume.
Scopul urmărit este acela ca producţia agricolă sigură şi durabilă să fie în avantajul fermierilor, comercianţilor şi consumatorilor de pretutindeni. GLOBALG.A.P. stabilește standarde pentru certificarea produselor agricole de pe întregul glob. Din ce în ce mai mulți producători, furnizori și cumpărători apelează la această certificare.
GLOBALG.A.P. reprezintă mai mult decât un certificat. Este o viziune a producţiei globale agricole realizată în condiţii de siguranţă şi durabilitate prin intermediul instrumentelor, programelor şi partenerilor aleşi.
Îmbunătățirea siguranţei şi durabilităţii înseamnă acces mai mare la pieţe pentru producători, produse sigure pentru comercianţi şi consumatori, sisteme de producţie mai durabile pentru guverne şi posibilităţi mai mari de afaceri pentru furnizorii de servicii.
Standardele GLOBALG.A.P. solicită, printre altele, o mai mare eficiență în producție. Aceasta îmbunătățește performanțele de afaceri și reduce risipa de resurse vitale. Numărul producătorilor agricoli care au optat pentru autentificarea muncii pe care o depun s-a dublat în ultimii doi ani și tot mai mulți aplică pentru certificare”, explică Ionuț Nache, director general al companiei INAQ Consulting.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate standardele GLOBALG.A.P. şi noile sale produse şi sisteme de certificare, având scopul de a spori transparenţa şi implicarea părţilor interesate, fermieri şi retaileri, pentru obţinerea şi comercializarea produselor sigure pentru consum în agricultură. GLOBALG.A.P. reprezintă un corespondent al HACCP din industria alimentară. „Standardele GLOBALG.A.P. solicită o abordare generală în producţia agricolă, fapt ce conduce la dezvoltarea celor mai bune practici pentru generaţiile viitoare”, precizează Ionuț Nache.
Certificarea GLOBALG.A.P. acoperă: siguranţa alimentelor şi trasabilitatea; mediul (inclusiv biodiversitatea); sănătatea, securitatea şi bunăstarea muncitorilor; bunăstarea animalelor. Totodată, include: Managementul Integrat al Culturilor (ICM), Controlul Integrat al Organismelor Dăunatoare (IPC), Sistemul de Management al Calităţii (SMC) şi Analiza Riscurilor şi Punctelor Critice de Control (HACCP).
De ce să participi la conferința GLOBALG.A.P.?
Conferinţa GLOBALG.A.P. este un eveniment inedit pentru piaţa românească.
Pe de o parte, își propune să crească vizibilitatea standardelor GlobalG.A.P, a beneficiilor de care se bucură cei care aderă la standarde, dar și cerințele pentru a putea adera la acestea. Pe de altă parte, sunt dezbătute provocări ale fermierilor, în contextul realității pieței locale. Și nu în ultimul rând, sunt invitați la o masă rotundă fermierii, procesatorii, precum și alți parteneri ai celor implicați în producția agricolă, îndeosebi retaileri, pentru a explora căi de optimizare a lanțurilor de distribuție și accesul produselor românești pe rafturile magazinelor.
Dacă eşti fermier poţi afla cum să faci parte din „lanţul alimentar scurt”:
-
Produsele de la ferma ta pot fi listate de marile lanţuri de magazine de retaileri, de exportatori sau de rețelele de distribuție, îndeplinind un set de condiţii obligatorii;
-
Afli care sunt cerinţele comercianţilor pentru producătorii locali, care sunt cerinţele de vânzare cu amănuntul și despre elementele de siguranţă a alimentelor;
-
Poţi afla mai multe despre aceste certificări, costuri, metode de implementare;
-
Se vor discuta dezavantajele şi riscurile pe care şi le vor asuma producătorii care nu deţin certificarea GLOBALG.A.P.;
-
Vei afla povești de succes despre cum a ajutat certificarea GLOBALG.A.P. ca fermierii polonezi să devină unii dintre cei mai mari exportatori de fructe şi legume din Europa;
Dacă ești client/furnizor al industriei agricole, te poți implica în sprijinirea fermierilor prin:
-
Însușirea nevoilor pe care producătorii agricoli le au cu privire la vânzarea și securitatea produselor;
-
Asumarea implicării părților interesate în obținerea și comercializarea produselor destinate consumului;
-
Identificarea condițiilor obligatorii necesare procesului de cumpărare/furnizare;
-
Expunerea transparenței în relația fermieri-retaileri.
Cine va lua cuvântul la cea de-a 3-a ediție a Conferinței GLOBALG.A.P.
Marius Micu – vicepreședinte COPA-COGECA
Felix von Eynern – reprezentant GLOBALG.A.P.
Dr. Kliment Petrov – reprezentant GLOBALG.A.P.
Marek Marzec – CEO EWA BIS Polonia
George Bădescu – director executiv AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România)
Oana Cornea – Managing Director Control Union România
Liliana Piron – director executiv LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România)
Ștefan Pădure – președinte APAR (Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc)
Ionuț Lupu – director executiv Asociația HOLSTEIN RO
Alexandru Tachianu – Vicepreședinte Asociația Fermierilor din România
Adrian Bălăoi – CEO AB Frigo Consult Tehnic
Laurențiu Asimionesei – fondator Stratesys Vectors
Joaquin Gonzalez – Daymsa România și Republica Moldova
Victor Bogdan – Sales & Technical Director Fuchs Lubricants România
Veronica Țaran-Baciu-Georgescu – director general Agenția Națională a Zonei Montane – MADR
Arie Veldhuizen – Agricultural Counsellor Romania, Bulgaria, Moldova Embassy of the Kingdom of the Netherlands
Ionuț Nache – director general INAQ Consulting.
Partenerii Conferinței GLOBALG.A.P.
Parteneri Platinum: Control Union România, Auchan România, AB Frigo Consult, AB Tehnic Profesional, Daymsa, Fuchs Lubricants România
Parteneri Gold: Cris-Tim, Eisberg, PepsiCo
Parteneri Silver: Eurofins Food Testing
Parteneri Susținători: ARC, CCIRI, BRCC, NRCC, ASEMER, AFR, APAR, AMRCR, Ambasada Sustenabilității, UNCSV, LAPAR, Polish Investment and Trade Agency – PFR Group, Pro Agro România, BEROCC, USAMV Cluj-Napoca, USAMV București, Berarii României, Supreme Counsellor of European Business.
Parteneri Media: Modern Buyer, Revista Fermierului, România Agricolă, Cotidianul Agricol, Business Press Agricol, Meat.Milk, Business Voice, Agro TV, Revista Patronatului Roman.
Pentru mai multe detalii vă invităm să accesați pagina dedicată evenimentului: https://www.inaq.ro/conferinta-globalg-a-p
Despre INAQ Consulting
Compania INAQ Consulting a fost înființată în anul 2000, devenind pe parcursul existenței sale unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața serviciilor de consultanță managerială.
INAQ Consulting și-a dezvoltat și consolidat poziția în piață punând la dispoziția clienților săi o paletă largă de servicii. Domeniul principal de activitate îl constituie serviciile de instruire, consultanță și audit în vederea implementării sistemelor de management.
De asemenea, oferă servicii de audit de secundă parte (audit la furnizori) pentru marile lanțuri de retail având o experiență de audit în 16 țări din Uniunea Europeană.
Despre GLOBALG.A.P.
GLOBALG.A.P. – Punerea pe hartă a siguranței alimentare și a sustenabilitatii
GLOBALG.A.P. este o marcă de soluții inteligente de asigurare a fermelor dezvoltate de FoodPLUS GmbH din Köln, Germania, cu cooperare din partea producătorilor, comercianților cu amănuntul și a altor părți interesate din industria alimentară. Aceste soluții includ o serie de standarde pentru practici agricole sigure, responsabile din punct de vedere social și ecologic. Cel mai folosit standard GLOBALG.A.P. este Integrated Farm Assurance (IFA), aplicabil pentru fructe și legume, acvacultură, floricultură, creșterea animalelor și multe altele. Acest standard formează și baza etichetei GGN: eticheta de consumator pentru o agricultură certificată, responsabilă și transparentă.
Grupul GLOBALG.A.P. marca și-a început călătoria ca EUREPGAP în 1997. Două decenii mai târziu, peste 200.000 de producători sunt sub GLOBALG.A.P. certificare în 134 de țări. Aproape 150 de membri ai echipei din întreaga lume sunt dedicați misiunii de a răspândi practici agricole responsabile pentru a asigura hrană sigură pentru generațiile viitoare.