vineri, aprilie 26, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 6 Februarie

Calendarul zilei 6 Februarie

  • 131 – este atestată documentar localitatea Roșia Montană (Goldbach în germană, Verespatak, în maghiară) cu numele Alburnus Maior. Localitatea a fost înființată de administrația romană în timpul domniei împăratului Traian ca oraș minier și a fost populată cu coloniști din Iliria. Primul document în care apare specificată cu numele Alburnus Maior este o tablă de ceară datată 6 Februarie 131 d.Hr. Așezarea fusese menționată încă înainte de cucerirea romană de către Herodot, Plinius și Titus Livius ca una dintre cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.
  • 1952 – Elisabeta a II-a devine Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Pe numele de botez Elisabeth Alexandra Mary, Elisabeta a II-a este regină peste 16 state suverane – Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize, Sfântul Kitts și Nevis, care împreună alcătuiesc Commonwealth-ul britanic. Elisabeta a II-a i-a succedat la tron tatălui ei, Regele George al VI-lea, și este cel mai longeviv monarh din lume, depășind-o pe Regina Victoria în 2015. Și-a sărbătorit Jubileul de Argint, de Aur, de Diamant și de Safir în 1977, 2002, 2012, respectiv 2017. Astăzi, aflată la vârsta venerabilă de 95 de ani, Elisabeta a II-a își îndeplinește îndatoririle de suverană la fel de energic ca în tinerețe și nu pare să intenționeze să abdice în favoarea fiului ei, Prințul Charles. Urmare a longevității sale, admiratorii au gratulat-o cu simpatie cu numele de „Regina Duracell”.
  • 1958 – s-a petrecut accidentul aviatic de la Munchen. Un avion al British European Airways care transporta echipa de fotbal Manchester United s-a prăbușit la aterizare pe o pistă a aeroportului din Munchen. Din cei 44 de pasageri ai zborului care venea de la Belgrad, 23 au murit. Dintre aceștia, 8 erau fotbaliști ai clubului britanic.
  • 1990 – s-a emis Decretul-lege al Consiliului Frontului Salvării Naționale care stipula modalitățile de organizare și desfășurare a unor activități economice pe baza „liberei inițiative”, pentru întreprinderi mici cu cel mult 20 de salariați, asociații cu scop lucrativ, asociații familiale, activități prestate de persoane în mod independent. Decretul-lege a fost un precursor al Legii 31/1990 privind societățile comerciale, care a creat cadrul general pentru desfășurarea activității economice așa cum o cunoaștem astăzi.

  • 2018 – Lansarea rachetei Falcon Heavy de către compania spațială SpaceX, companie privată americană dedicată realizării de vehicule de transport în spațiul extraterestru, fondată pornind de la zero de antreprenorul Elon Musk. Racheta Falcon Heavy este construită pe nucleul standard al rachetei Falcon 9, poate transporta o sarcină utilă de aproximativ 64 de tone, comparativ cu numai 23 de tone pentru Falcon 9. Are 28 de motoare de rachetă dezvoltate de SpaceX și folosesc oxigen lichid drept combustibil.
  • 1911 – se naște Ronald Wilson Reagan, cel de-al 40-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii între 1981-1989. Înainte de a deveni președinte, Reagan a fost Guvernator al Californiei între 1967-1975 și a avut o carieră de actor la Hollywood. În ultimii ani ai Războiului Rece, Ronald Reagan a dus o politică intransigentă în raport cu URSS, inițiator al așa numitului „Război al Stelelor” și a avut o contribuție hotărâtoare în prăbușirea comunismului și la afirmarea SUA ca singura super-putere a lumii pentru următoarele decenii. A fost de asemenea promotor al unei politici economice neo-liberale, care a dat un impuls semnificativ economiei americane, politică sub denumirea „Reaganomics”.
  • Sărbătoarea națională a Noii Zeelande. Marchează aniversarea semnării Tratatului de la Waitangi (1840) de către reprezentanți ai Coroanei Britanice și mai multe căpetenii ale populației autohtone Maori, o populație de origine polineziană. Tratatul stipula crearea postului de Guvernator britanic în Noua Zeelandă, recunoștea proprietatea populației Maori asupra pământurilor și bunurilor sale și acorda băștinașilor Maori egalitatea de drepturi cu cetățenii britanici. Aceste ultime două prevederi au fost mai mult sau mai puțin respectate de britanici, care după 3 luni au declarat-o colonie, situație care a durat până în septembrie 1907. Oficial, Regina Marii Britanii este și Regina Noii Zeelande. Ca și în alte teritorii britanice, puterea politică este deținută de un Prim Ministru și un Parlament rezultat din alegeri democratice.

ROMGAZ, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din...

București, 23 aprilie 2024 – ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), anunță că ROMGAZ (simbol BVB: SNG),...

Start BVB Arena 2024. Bursa de Valori Bucuresti lanseaza astazi noua...

Bursa de Valori Bucuresti lanseaza astazi o noua editie a programului dedicat promovarii companiilor antreprenoriale romanesti care, incepand din acest an, se va...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro