luni, martie 31, 2025
AcasăREVISTA ONLINEArticoleBYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice

BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice

Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o o nișă proprie. Fiecare companie utilizează strategii distincte care remodelează industria auto și presează producătorii tradiționali să se adapteze sau riscă să devină irelevanți. Cel mai mare producător auto din lume, Toyota, a acceptat provocarea și intră, de asemenea, în luptă, oferind un SUV low-cost pe piața chineză.

BYD a depășit Tesla în ce privește veniturile, trimițând un semnal puternic industriei mobilității electrice. În 2024, compania chineză a raportat pentru prima dată venituri anuale de peste 100 de miliarde de dolari – o pragmajor. Prin comparație, Tesla a generat 97,7 miliarde de dolari în aceeași perioadă. Pentru context, în 2018, veniturile BYD erau de numai aproximativ o cincime din nivelul actual. Din punct de vedere financiar, BYD a impresionat prin stabilitate și profitabilitate. Anul a început în forță. Numai în ianuarie și februarie 2025, BYD a vândut 623.300 de vehicule, marcând o creștere de 93% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru 2025, compania și-a stabilit obiective ambițioase: își propune să vândă 5,5 milioane de vehicule, inclusiv 800.000 de unități în străinătate – un semn clar al efortului său către expansiunea globală. O parte dintre acestea vor fi vândute în România, unde compania a anunțat recent că intenționează să își înceapă operațiunile.

Luna trecută, BYD a introdus God’s Eye, un nou pachet software dezvoltat in-house pentru a permite conducerea autonomă. Săptămâna trecută, a anunțat capacitatea de a încărca mașinile în doar cinci minute pentru o autonomie de 400 de kilometri. În plus, compania a prezentat noul model Qin L, un concurent direct pentru Tesla Model 3, dar la jumătate din preț, inclusiv software-ul de conducere autonomă.

Tesla și-a păstrat poziția de lider în ceea ce privește vânzările de vehicule electrice pure, cu 1,79 milioane de livrări în 2024, deși aceasta a marcat primul său declin anual (-1,1%). Punctele sale forte sunt inovarea software, loialitatea față de marcă și cea mai mare rețea de încărcare rapidă din lume, adoptată acum de concurenți precum Ford și GM. Dar Tesla se confruntă cu obstacole serioase.

Implicarea politică crescândă a lui Musk în cea de-a doua administrație Trump și acțiunile sale controversate au stârnit apeluri globale pentru boicotarea Tesla, vânzările scăzând brusc pe piețele de export tradiționale, precum Australia, Canada și Europa. Acest val de negativism a influențat în mod clar sentimentul investitorilor. Cu toate acestea, Tesla s-a confruntat cu provocări serioase pe piețele cheie chiar înainte de actuala situație politică. În China, constructorul rival BYD a depășit veniturile Tesla cu aproape 10 miliarde de dolari anul trecut. În Europa, vânzările anuale ale Tesla au scăzut cu 42,6%, iar cota sa pe piața vehiculelor electrice a scăzut de la peste 20% la doar 10,3%. ACEA a publicat cifrele privind înmatriculările din februarie, confirmând că scăderea Tesla are loc în contextul în care, în primele două luni ale anului 2025, înmatriculările de vehicule electrice noi au crescut cu aproape 30%. În plus, compania ar putea fi lovită puternic de noile tarife vamale – o preocupare pe care Tesla însăși a ridicat-o într-o scrisoare adresată reprezentantului comercial al SUA.

În timp ce Tesla rămâne ferm în fruntea industriei auto în ceea ce privește capitalizarea de piață, concurenții – în special BYD – recuperează vizibil. Deși diferența este încă semnificativă, schimbările în percepția investitorilor devin evidente. Cu o capitalizare de piață de 875 de miliarde de dolari, Tesla continuă să fie clar numărul unu – în ciuda scăderii prețului acțiunilor de la vârful din decembrie, care i-a redus temporar valoarea de piață la jumătate. Cu toate acestea, acțiunile Tesla au avut o revenire, oferind un impuls semnificativ evaluării sale. Între timp, BYD are o valoare de piață de 161 de miliarde de dolari, ocupând acum locul 4, după Toyota și Xiaomi. În timp ce evaluarea Tesla este încă de aproximativ șase ori mai mare, BYD continuă să reducă decalajul. NIO este pe locul 36, cu o capitalizare de piață de aproape 9 miliarde de dolari, în topul producătorilor de automobile dar pe locul 7 în cel al producătorilor EV, după Li auto, Xpeng și Rivian.

Tesla este cea mai deținută acțiune de către investitorii români de pe platforma eToro, urmată îndeaproape de NIO, care se diferențiază prin poziționarea premium și serviciul rapid de schimb de baterii (BaaS), care reduce costurile inițiale pentru consumatori. Cu peste 1.000 de stații de schimb și 10 milioane de schimburi finalizate în China, NIO se adresează cumpărătorilor pasionați de tehnologie care sunt dispuși să plătească o primă pentru confort. Deși volumul său de vânzări se situează în urma Tesla și BYD, concentrarea sa pe conducerea autonomă și pe vehiculele electrice de lux îl poziționează ca un inovator de nișă cu propria sa bază de investitori.

BYD nu a trecut nici ea neobservată de către investitori, deoarece prețul acțiunilor companiei a crescut cu peste 51% de la începutul anului. Pe de altă parte, Tesla, după o creștere spectaculoasă la sfârșitul anului 2024 până la un maxim de aproximativ 480 de dolari, a pierdut 33% de la începutul acestui an. NIO este aproape stabil pentru acest an, cu o ușoară scădere de aproximativ 2%.

Conform S&P Global Mobility, vânzările globale de vehicule electrice sunt așteptate să crească cu 30% în 2025, ajungând la 15,1 milioane de unități. Acest lucru ar reprezenta o creștere semnificativă a cotei de piață, de la 13,2% în 2024 la 16,7% în 2025. Tarifele de 25% pentru importurile de mașini în SUA, document semnat aseară de Donald Trump și care ar urma să intre în vigoare pe 2 aprilie, pot pune o frână planurilor de producție ale industriei auto, inclusiv ale Tesla – care vede un impact ”semnificativ al acestora” în activitatea companiei, deoarece majoritatea companiilor, chiar și cu fabrici în SUA, importă componente din străinătate.

BYD pare dornică să cucerească noi piețe, în timp ce Tesla speră să treacă peste criza actuală și să capitalizeze pe vânzările noului Model Y. Investitorii urmăresc, de asemenea, noua abordare agresivă a Toyota față de piața vehiculelor electrice, după lansarea în China la începutul acestei luni a SUV-ului său electric în valoare de 13 000 de euro. Modelul bZ3X cu 5 locuri este dezvoltat de GAC Toyota, societatea mixtă chineză a companiei, și utilizează o baterie litiu-fier-fosfat (LFP), care este mai ieftină decât cea litiu-ion standard.

***

Articol primit la redactie de la eToro
 eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Viitorul politicii de coeziune a UE

Ministrul Marcel Boloș a prezentat, vineri, 28 martie, în cadrul Consiliului Afaceri Generale – format coeziune, organizat la Bruxelles, poziția comună a 16 state...

Ora de vară: Beneficii pentru economie și costuri pentru sănătate

Când a apărut prima dată ora de vară? Deși ideea „orei de vară” apare prima dată în America, într-un eseu publicat de  Benjamin Franklin în...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,855FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro