marți, septembrie 17, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleBucureștiul rămâne un experiment al construcțiilor. Cum va arăta orașul în viitor?

Bucureștiul rămâne un experiment al construcțiilor. Cum va arăta orașul în viitor?

Bucureștiul a devenit, la propriu, un experiment al construcțiilor. Este vizibilă această realitate care din nefericire scade calitatea vieții tuturor.

Deși vorbim de un concept tributar ultimilor decenii, calitatea vieții, ocupă un loc tot mai semnificativ în rândul românilor. Fiecare, la modul propriu, este interesat direct de o serie de aspecte, nu doar în privința calității construcțiilor, ci și a elementului peisagistic, proximitate, drum de servitute, comunitate, poluare vizuală etc.

Pe scurt, pretențiile noastre au crescut cu privire la mediul și spațiul în care trăim. Având în vedere faptul că pretențiile noastre sunt bine articulate rămâne să ne întrebăm de ce nu putem cupla nevoile noastre cu voința autorităților.

Scurt istoric.Planificarea urbanistică, calitatea vieții și mobilitatea urbană în București.
În ceea ce privește îmbinarea dintre arhitectură și planificare urbană, e bine să menționăm secolul XIX ca punct de reper când Parisul se dezvoltă în baza unui plan, a unei strategii, și nu mai rămâne la dispoziția zeului haosului. Deși Bucureștiul rămâne un oraș distrus pe timp de pace, perioada haotică din anii 90 și-a lăsat și astăzi amprentă.

Dezvoltarea Bucureștiului și traficul
Dezvoltarea Bucureștiului rămâne exclusiv munca hazardului. Deși orice planificare urbanistică modernă pleacă de la principiul decongestionării traficului și a mobilității cetățenilor, Bucureștiul se închide și mai mult prin volumul construcțiilor civile și nu numai.

Practic, vorbim de o sufocare care lasă autoritățile locale fără prea multe soluții imediate. Deși unele exproprieri (spre exemplu anumite porțiuni din bulevarde) pot conduce la decongestionări selective, traficul se va îngreuna în București și, în special, în zonele unde se construiește la nivel central.

Colac peste pupăză, avem multe terenuri preponderent agricole intrate în circuitul intravilan, acest aspect relevând și caracterul rural al unor locuri ”pitorești” ale Bucureștiului, nu chiar departe de centru.

La nivel central, se impune o decizie imediată
La nivel central o decizie imediată se impune cât mai repede cu putință pentru a oferi predictibilitate spațiului urban în care trăim și vom trăi împreună cu generațiile viitoare. Vorbim aici de un tren metropolitan către zone precum Bragadiru, de acele drumuri radiale misterios uitate către comune din Ilfov.

Calitatea vieții și mobilitatea urbană în zonele limitrofe orașului București.
Până să determinăm cetățenii să accepte migrația către aceste locuri din proximitatea Capitalei ar fi bine să ne întrebăm în ce măsură aceste proiecte sunt fezabile din punct de vedere practic.

Continuarea pe: https://grupinfrastructura.ro/bucurestiul-ramane-un-experiment-al-constructiilor-cum-va-arata-orasul-in-viitor/


10 trenduri care vor marca arhitectura și construcțiile din România în...

2024 este anul preocupărilor crescute pentru sustenabilitate și o locuire mai bună și al implementării efective a măsurilor privind eficiența energetică. Pe de altă...

🎥 Emisiunea Arhitectură & Lifestyle / home staging

🎤 Invitat: Adriana Maria Popescu, interior designer https://www.youtube.com/watch?v=MxgdPQUrMDo 😎 Host: Arh. Andra Raluca Tăutu, Partner at Arkia Creative Home 🎬Producător: Andra Raluca Tăutu și Revista Patronatului Român 📌...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,904FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro