joi, noiembrie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleAsociația culturală Iulia Hașdeu – între istorie și modernitate

Asociația culturală Iulia Hașdeu – între istorie și modernitate

Luna noiembrie a anului 1991 a fost consacrată întemeierii Asociației Culturale Iulia Hașdeu în cadrul amfiteatrului Colegiului Național IULIA HASDEU unde un grup de peste 100 de persoane – actuali și foști profesori și elevi ai Liceului – au participat la înființarea Asociației, aceștia fiind membrii fondatori, dintre care 21 semnează actul de înființare, printre ei numărându-se nume sonore din cultura scrisă din România precum Crina Bocșan, Irinel Chiran sau Adam Popescu, contribuind astfel la dezvoltarea și propagarea culturii românești.

Ziarul Libertatea din 18 noiembrie 1991 consemna evenimentul cultural deosebit : înființarea Asociației Culturale IULIA HASDEU:

Recunoștință

Astăzi, la Liceul Iulia Hasdeu s-a consumat un moment plin de semnificații pentru viața elevilor din acest lăcaș de cultură. În semn de recunoștință pentru contribuția adusă în domeniul literaturii de cea al cărui nume este înscris pe frontispiciul liceului, aici a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative a celei care a trecut atât de meteoric prin viață – Iulia Hasdeu și de la a cărei naștere s-au împlinit 122 de ani. Tot în semn de omagiu adus poetei a fost editat și primul număr al revistei școlare „Idealuri” cu suplimentul”Mesaj literar” al recentei înființatei Asociații Culturale Iulia Hasdeu.

În statutul Asociației sunt prevăzute atât cunoașterea și mediatizarea personalității și operei Iuliei Hasdeu cât și promovarea tinerelor talente, numele poetei căpătând semnificația dorinței de avea un ideal în viață, iar target-ul adoptat este „Voi învinge prin mine însămi”. Întâlnirile acestei manifestări culturale au loc de bilunar, oferindu-le membrilor Asociației (și nu numai) ocazia de a-și îmbogăți atât mintea cât și spiritul.
În cadrul acestor întâlniri se editează conținutul revistei „Mesaj literar” ce consemnează în paginile ei activitatea membrilor Asociației, evenimente, lucrări citite în ședințele de cenaclu, având o rubrică permanentă de prezentare a manuscriselor inedite ale Iuliei Hașdeu.

La inițiativa dr. Crina Decusară Bocșan în data de 21 decembrie 1991 a fost dezvelită o replică a plăcii memoriale cu chipul Iuliei Hașdeu, în prezența ambasadorului UNESCO la Paris Dan Hăulică și a numeroaselor personalități.

Placa memorială este executată de artistul plastic Mihai Cornel Stănescu și amplasată în cadrul Colegiului Național IULIA HASDEU, și cu replici în București pe str. Franceză nr.14 și în Paris, 28, St. Sulpice.

Primăria Generală a Municipiului București a aprobat executarea unei plăci în memoria Iuliei Hașdeu (1869-1888) de către artistul plastic Mihai Cornel Stănescu, placă ce va fi dezvelită în prezența ministrului Culturii din Republica Moldova pe clădirea în care s-a născut ultima descendentă a neamului Hasdeu, singurul imobil din București în care a locuit marele Bogdan Petriceicu Hasdeu și soția sa Iulia (n. Faliciu), actuala str. Franceză nr.14

Prin sentința judecătorească PJ 35/1992 Asociația Culturală Iulia Hasdeu este legalizată ca ONG cu sediul în București Bd. Ferdinand nr. 91. Din Consiliul Director fac parte: conf. univ. dr. Crina Bocșan, Irinel Chiran, directoarea Colegiului Iulia Hasdeu, Mihaela Grigorescu – artist plastic, Adam Popescu – dr. jurist, Galina Sima – economist.

În perioada 1992-2003 au avut loc manifestări culturale sub forma de cenaclu, caravane literare atât în țară, în Republica Moldova cât și în Franța, simpozioane, editarea revistei Mesaj literar și a lucrărilor despre Iulia Hasdeu subvenționate de Ministerul Culturii.
În Casa Iuliei Hasdeu (așa cum este cunoscut imobilul) s-au desfășurat întâlnirile de cenaclu, însă datorită unei hotărâri judecătorești, acest drept s-a pierdut.

Statutul Asociației prevede cunoașterea și mediatizarea personalității și operei Iuliei Hasdeu și promovarea tinerelor talente, numele poetei căpătând semnificația dorinței de avea un ideal în viață, target-ul adoptat fiind „Voi învinge prin mine însămi”.
În vechiul sediu din str. Franceză se organiazau concursuri de traduceri din opera Iuliei Hașdeu în parteneriat cu biblioteci și revista „Mesaj literar”, se edita revista în paginile căreia se consemna activitatea membrilor Asociației, evenimente, lucrări citite în ședințele de cenaclu, având o rubrică permanentă de prezentare a manuscriselor inedite ale Iuliei Hașdeu.

Însă din lipsa unui sediu stabil în București, întâlnirile au fost sistate, acestea desfășurându-se ocazional în cadru Bibliotecii Metropolitane din București și în alte locații din București.


Oana Mihaela Gidea
Oana Mihaela este absolventa a Facultatii de litere - Universitatea din București, specializarea Științele Informăii și Documentării si a urmat un masterat in Gestionarea Informațiilor în Societatea Contemporană. Oana Mihaela se implica activ in mediul cultural, fiind Membră a Asociației Culturale Iulia Hașdeu (Membră UNESCO) si Voluntar la Biblioteca Metropolitană din București.

Alături de Eliza Yokina, Mircea Cărtărescu și Ștefan Câlția sau Maria...

Peste 40.000 de persoane au urmărit podcastul Cronicari Digitali în al nouălea sezon, aproape jumătate preferând varianta video, disponibilă din 2024 pe Youtube; ...

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI - EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT 23 mai – 16 iunie 2024, Sala Noua Galerie Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,885FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro