Noul val de tineri antreprenori români care încă nu au atins pragul de 30 de ani este cu siguranță caracterizat de creativitate și adaptabilitate. Cu o deschidere către tehnologie și orientați către soluții sustenabile, mulți dintre ei și-au dezvoltat o mentalitate globală, dar au ales să își facă afacerile în România. Unul dintre acești antreprenori este Andrei Murariu, un tânăr originar din Constanța, pasionat de sport și arhitectură, care, la vârsta la care mulți tineri încă nu și-au ales drumul în viață, conduce deja două business-uri. Andrei este dezvoltatorul primului hub pentru tehnologii de imprimare 3D dedicat comunității de profesioniști și pasionați din România, 3DinBox, dar și al Creatin, un spațiu pentru sport gândit ca un „concept anti-sală”, care elimină ideea de presiune pe care multe persoane o simt când merg într-o sală de fitness tradițională.
În copilărie își dorea să devină arhitect și pilot de curse, astfel că și-a transformat cele două pasiuni în două afaceri pe care astăzi, la 26 de ani, le conduce alături de echipe la fel de tinere, dar creative, ca el. „De mic, eram mereu pe lângă părinții mei la muncă. La început, cu mama la liceele unde preda, iar mai târziu, când părinții mei au deschis propria firmă în construcții, am petrecut mult timp cu tata pe șantier sau în întâlnirile de afaceri. Am crescut în acest mediu antreprenorial și, de mic, am avut o pasiune pentru arhitectură, care a devenit tot mai puternică. M-am pregătit pentru admiterea la facultate și am fost acceptat atât la facultatea din Iași, cât și la Ion Mincu, în București. Totuși, pe lângă pasiunea pentru arhitectură, aveam o mulțime de idei de afaceri care mă atrăgeau. Mi-am dat seama că nu vreau doar să urmez un drum clasic, ci să dezvolt acele idei”, spune Andrei.
Business-ul 3DinBox a luat naștere în 2019 și a fost inspirat de activitatea din facultate. „A fost o afacere pornită din pasiune. În Facultatea de Arhitectură am decis că un gravator laser mă va ajuta să îmi construiesc machetele mai repede și nu doar că le-am construit pe ale mele, dar am început să ofer și servicii de gravare, iar feedback-ul bun pe care l-am primit m-a încurajat să fac un pas mai departe, către o imprimantă 3D. Pe măsură ce descopeream potențialul acestei tehnologii, am mai luat încă una și încă una. Așa mi-am descoperit pasiunea pentru domeniul imprimării 3D, am început să investesc tot mai mult în ea și astăzi stă la baza business-ul pe care îl construiesc cu multă pasiune și onestitate”, își amintește Andrei.
Tânărul antreprenor spune că deschiderea românilor pentru imprimarea 3D este în creștere, pe măsură ce tehnologia devine tot mai accesibilă și mai utilă: românii sunt, în general, foarte atenți la resurse și păstrează lucruri care ar putea fi utile mai târziu, principiu ce se reflectă și în adoptarea imprimării 3D, mai ales la nivel de consumatori. „Mulți își cumpără imprimante 3D pentru a repara diverse obiecte din casă, pentru a crea jucării personalizate pentru copii sau chiar pentru a da viață unor idei creative. Practic, orice îți trece prin minte poate fi transformat în realitate cu ajutorul imprimării 3D, având la dispoziție materiale potrivite pentru aproape orice aplicație. Pe partea profesională și industrială, imprimarea 3D este deja bine integrată în domenii precum auto, medical, educațional și chiar în sectorul militar. Consider că tehnologia de fabricare aditivă este, în multe cazuri, o soluție complementară față de metodele tradiționale de producție. La nivel macro, nu o văd ca pe un înlocuitor complet, ci mai degrabă ca pe o integrare firească în procesul de fabricație. Aceasta aduce flexibilitate, reduce timpii de producție și permite realizarea unor geometrii complexe care altfel ar fi dificil sau imposibil de obținut. Practic, imprimarea 3D nu înlocuiește metodele clasice, ci le completează și le îmbunătățește, devenind o unealtă esențială în multe industrii”, spune antreprenorul. În privința planurilor de dezvoltare pentru 3DinBox, Andrei Murariu se concentrează în special pe dezvoltarea logisticii, care să-i permită să extindă vânzările și în restul Europei, iar în paralel, pregătește un proiect special și pentru comunitatea din România.
Anul trecut, Andrei Murariu și-a îndreptat atenția către cel de-al doilea business, spațiul de fitness Creatin, care a apărut, după cum povestește, ca urmare a identificării unei oportunități. „După ce am mutat showroom-ul și depozitul 3DinBox în Mogoșoaia, am observat că zona era slab dezvoltată pe partea de săli de fitness. Așa că am decis să creez nu doar o sală, ci un concept diferit, un loc în care oricine se simte binevenit, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Aici ne concentrăm pe sănătate și pe crearea unui stil de viață echilibrat, nu doar pe „beach body” sau „six-pack”. Vrem ca oamenii să vină la antrenament cu plăcere și să își formeze obiceiuri durabile, fără să simtă că sportul e o corvoadă. Atmosfera este una prietenoasă, iar obiectivul nostru este să ajutăm fiecare persoană să se simtă mai bine, atât fizic, cât și mental.”
Și chiar dacă alegerea unui drum în antreprenoriat nu este lipsită de provocări zilnice, Andrei este de părere că doar așa își poate cultiva propria perspectivă despre viața profesională. „Mi-am dorit mereu să creez și să construiesc după propria viziune. Este motivul pentru care am ales acest drum și nu cred că ar fi putut fi altfel. Îmi place ceea ce fac și mă bucur că am reușit să atrag în jurul meu oameni foarte capabili, care își doresc să se dezvolte în cadrul proiectelor și care vor să contribuie la dezvoltarea companiei. Este important să poți împărtăși viziunile și ca acestea să fie înțelese”, spune el. În continuare, tatăl îi este cel mai bun sfătuitor atunci când are de luat decizii de afaceri, iar mama este principalul consultant în privința finanțelor. Cât despre vârstă, Andrei consideră că aceasta nu este deloc un impediment dacă ai ocazia să îți demonstrezi seriozitatea și profesionalismul: „De multe ori, oamenii au fost surprinși să afle cât de tânăr sunt, dar asta nu a împiedicat în mod semnificativ colaborările. Cred că una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în antreprenoriat este să fiu atent la încrederea pe care o ofer partenerilor de afaceri”, încheie Andrei Murariu.