Într-o zi ploioasă, parcă pe măsura situației economice din România, a luat startul cea de a cincea ediție a Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității, desfășurarea având loc sub un motto sugestiv pentru situația industriei – „Privind înainte!”
Noul președinte al HORA, Ion Biriș, care va ocupa această poziție pentru un mandat de doi ani, a deschis lucrările conferinței, primele teme dezbătute fiind birocrația excesivă la care trebuie să facă față industria de profil, mai precis autorizațiile de funcționare care trebuie emise pentru afacerile din domeniu, dar și alte subiecte, cum ar fi noile măsuri care trebuie respectate de operatorii HoReCa în localitățile cu incidență de peste 3 la mie.
Astfel, a explicat unul dintre speakeri, rămâne o necunoscută motivul pentru care autoritățile insistă în continuare pentru reducerea programului de funcționare a barurilor și restaurantelor în wekeend în cazul în care incidența trece de 4 la mie în localitățile respective, vorbitorul catalogând această cerință ca fiind „fără sens”.
De asemenea, s-au enumerat localitățile și orașele cele mai bune din România pentru a face business în acest moment, în special în ce privește domeniul HoReCa, acestea fiind, în ordine, Brașov, Oradea și Craiova, în acest top intrând însă și orașe precum Cluj. Cât privește oportunitatea de business a momentului, s-a remarcat dinamicitatea orașelor mici, cu populație chiar de sub 50.000 de locuitori, fiind subliniată o efervescență în acest sens în aceste zone, unde oamenii sunt avizi de a experimenta noile oportunități apărute.
O acoladă suplimentară a fost făcută însă în direcția orașului Brașov, în legătură cu care s-a afirmat faptul că va căpăta o dezvoltare semnificativă odată cu construcția aeroportului. De asemenea, s-a pus un accent suplimentar, din punct de vedere al devoltării economice, pe românii care au plecat, în diferite perioade, din țară, o parte dintre aceștia manifestându-și în prezent dorința de a reveni și de a deschide afaceri în țara de origine.
Problemele industriei de profil au devenit evidente, însă, în momentul când au fost acordate întrebări către sală, cunoscutul om de afaceri Dragoș Anastasiu explicând clar și fără echivoc faptul că „suntem ascultați de 20 de ani, dar degeaba”. Tot acesta, a ridicat de altfel întrebarea privind oportunitatea plății unor taxe mai mari decât costul administrativ al afacerilor, cât și aceea a autorizațiilor obligatorii pentru sectorul HoReCa, dar nu și, de exemplu, pentru cele din domeniul turismului.
„Niciodată legea nu este în favoarea antreprenorului”, a remercat de altfel, amar, un alt antreprenor prezent în sala de conferință.
Evenimentul continuă cu o serie de paneluri ce tratează alte subiecte importante pentru industria de profil și nu numai – problema forței de muncă, precum și a unui potențial impact al măsurii zero taxe, dar și a reglementării bacșișului, probleme legate de legislația în domeniu și de fiscalitate, mituri legate de siguranța în restaurante, dar și o privire generală asupra modului în care s-au adaptat companiile HoReCa la noul normal.
Anunțăm pe această cale că mâine, 22 septembrie 2021, de la ora 16.00, domnul Radu Tănase, co-fondator Calif, Condimental și Shooteria, va fi prezent în cadrul unui interviu ce va fi difuzat live online pe canalele de Facebook și YouTube Revista Patronatului Român.