vineri, septembrie 22, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleInflația în Europa este în continuă creștere din cauza prețurilor la alimente...

Inflația în Europa este în continuă creștere din cauza prețurilor la alimente și transport

Scăderea iminentă a inflației pe care o așteaptă băncile centrale din Uniunea Europeană nu s-a produs încă. Ultimele rapoarte pentru luna august indică în mare parte creșteri ușoare, cu unele excepții, sau mici scăderi. Singura scădere abruptă a fost înregistrată în Cipru. Cele mai recente date privind inflația din România indică o creștere lunară de 0,6%, ceea ce duce rata anuală a inflației la 15,3%.

Pentru România, principalul factor de creștere a inflației a fost reprezentat de prețurile alimentelor care s-au majorat în august cu 1,82% față de luna trecută. Prețurile serviciilor au crescut ușor cu 0,37%, în timp ce prețurile bunurilor nealimentare au scăzut marginal cu aproape 0,2%. În cazul alimentelor, cea mai mare creștere a prețurilor de la o lună la alta a fost la zahăr, aproape 10%, urmat de unt, lapte și margarină. Unele alimente s-au ieftinit puțin, cum ar fi mălaiul și fructele proaspete.

Combustibilul a fost, de asemenea, mai ieftin cu 2,28%. În ciuda acestui fapt, cea mai mare creștere de preț, de 23,89%, a fost la transportul aerian, din cauza cererii crescute din perioada de vacanță combinată cu disponibilitatea limitată a locurilor în avioane.

Economiile comparabile din vecinătatea noastră nu o duc mai bine. În ciuda faptului că are cele mai mari rate ale dobânzii din Uniunea Europeană, inflația din Ungaria este departe de a fi ținută sub control. Rata anuală a inflației a crescut la 15,6% în august, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. Prețurile alimentelor s-au majorat cu 40%, cele mai mari creșteri fiind la  margarină, pâine, brânză, pastele făinoase și produsele lactate. Comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum au crescut cu 1,8%.

Rata anuală a inflației în Polonia a accelerat la 16,1%, cea mai mare din ultimii 26 de ani, și mult peste previziuni. La acest rezultat  au contribuit creșterea cu peste 40% a prețurilor la electricitate, gaze și combustibili, dar și majorările prețurilor combustibililor auto, ale alimentelor și băuturilor nealcoolice. Lunar, prețurile de consum au crescut cu 0,8%, cu mult peste previziuni, accelerând față de luna precedentă.

Pe lângă țările menționate mai sus, în Europa, cele mai mari creșteri ale inflației au fost înregistrate de Estonia, cu 2%, și Olanda, cu 1,7%, ambele având factori de creștere similari din cauza prețurilor la energie și alimente.

În timp ce Spania, Irlanda, Franța, Norvegia, Islanda, Austria, Portugalia și Grecia au înregistrat scăderi ușoare ale inflației, marea surpriză vine din Cipru, cu o scădere de 2%, până la 8,90%. Cele mai mari scăderi de preț au fost observate în cazul locuințelor, apei, electricității, gazelor, combustibililor și transporturilor.

***   ***   ***

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.


Ministerul Finanțelor sprijină mediul de afaceri prin patru noi programe de...

Executivul a aprobat miercuri, 16 martie a.c., Ordonanța de Urgență elaborată de Ministerul Finanțelor prin care este reglementată finanţarea programelor IMM PROD – pentru...

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: ”România susține ferm măsurile coordonate la nivel...

Ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu, a subliniat, în acestă seară, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice și Financiare, că ”România susține ferm...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente