miercuri, iunie 18, 2025
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaObligațiunile emise de Primăria Municipiului București, în valoare de 555 milioane de...

Obligațiunile emise de Primăria Municipiului București, în valoare de 555 milioane de lei, debutează la Bursa de Valori București

  • 14 mai este prima zi de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti pentru obligatiunile emise de Primaria Municipiului Bucuresti
  • Emisiunea de obligatiuni s-a desfasurat in cadrul unui plasament privat, in luna aprilie a acestui an. Suma atrasa de la investitori a fost de 555,1 milioane de lei
  • Consortiul de intermediere pentru emisiunea obligatiunilor si realizarea plasamentului privat a fost format din Banca Comerciala Romana, ca intermediar initiator, alaturi de Alpha Bank Romania, BRD – Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank  ca intermediari

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) listeaza o noua emisiune de obligatiuni (simbol bursier: PMB31), in valoare totala de 555,1 milioane de lei, pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Este cea de-a opta emisiune a Primariei Municipiului Bucuresti listata la bursa, in decursul ultimilor 10 ani.

In cadrul plasamentului privat desfasurat de PMB in luna aprilie 2025, au subscris 26 de investitori institutionali. Cele 55.510 de obligatiuni nominative, neconvertibile, negarantate, denominate in RON, au o valoare nominala de 10.000 de lei, o dobanda fixa de 8,47% si o scadenta de 6 ani, adica 23 aprilie 2031. Fondurile atrase de actuala emisiune de obligatiuni a PMB sunt destinate refinantarii datoriei publice a Municipiului Bucuresti provenita din emisiunea de obligatiuni scadenta in luna mai, anul acesta.

In prezent, PMB are disponibile pentru tranzactionare la bursa alte 3 emisiuni de obligatiuni: PMB 32, PMB30 si PMB28.  Cea mai recenta dintre ele este emisiunea de obligatiuni cu simbolul bursier PMB30, care a fost listata in urma cu 2 ani si va ajunge la scadenta in 2030.

Prin aceasta noua emisiune de obligatiuni municipale, reconfirmam nu doar capacitatea financiara solida a Bucurestiului, ci si angajamentul nostru ferm pentru transparenta, stabilitate si continuitate in dezvoltarea orasului. Faptul ca emisiunea a fost suprasubscrisa este o dovada directa a increderii solide pe care investitorii o au in administratia locala. Le multumesc tuturor pentru aceasta confirmare clara si pentru increderea constanta pe care ne-o arata. Doresc sa transmit multumiri partenerilor din consortiul de intermediere pentru profesionalismul demonstrat in aceasta tranzactie.

Este un semnal clar ca eforturile din ultimii ani dau rezultate, iar Bucurestiul devine tot mai mult un model de gestionare financiara sustenabila in administratia publica locala. Acest succes nu este doar tehnic, ci si unul simbolic – arata ca seriozitatea, consecventsi orientarea catre interesul public pot construi incredere reala. Suntem hotarati sa continuam acest parcurs si sa consolidam directia stabila si predictibila pe care am imprimat-o administratiei Capitalei”, a declarat Nicusor Dan, Primarul General al Municipiului Bucuresti.

De-a lungul ultimilor 10 ani, Primaria Municipiului Bucuresti a apelat constant la finantarea prin intermediul pietei de capital pentru a-si continua planurile pe care le are in desfasurare. Cea de-a opta emisiune de obligatiuni a PMB este inca o confirmare ca institutiile publice locale pot beneficia pe termen lung de sustinere din partea bursei. Ne dorim ca tot mai multe institutii locale sa urmeze exemplul PMB si sa priveasca piata de capital ca pe un partener important cand vine vorba de solutii de finantare si dezvoltare.”, a mentionat Radu Hanga, Presedinte Bursa de Valori Bucuresti.

”Ne bucuram sa anuntam astazi intrarea la tranzactionare a unei noi emisiuni de obligatiuni listata de Primaria Municipiului Bucuresti la Bursa de Valori Bucuresti. Faptul ca PMB revine la bursa cu regularitate este o buna ocazie si pentru alte institutii locale de a lua in considerare piata de capital ca sursa de finantare. Romania are un potential exceptional de crestere si modernizare, iar fiecare institutie locala contribuie la aceasta imagine de ansamblu. Cu ajutorul bursei, orasele si judetele din Romania pot atrage fonduri si isi pot duce mai departe planurile de dezvoltare. Sunt deja 5 judete si 16 orase din tara care au obtinut resurse financiare prin listarea de obligatiuni municipale. Speram ca aceste numere vor creste si, astfel, piata de capital va sprijini tot mai mult dezvoltarea regionala.”, a spus Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

In prezent sunt listate la bursa obligatiunile municipale a 5 judete si 16 orase din Romania. Este vorba despre judetele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timis si orasele: Alba Iulia, Bacau, Bistrita, Bucuresti, Focsani, Iasi, Navodari, Oravita, Orastie, Predeal, Resita, Siret, Slobozia, Targu Mures, Timisoara, Zalau.

Consortiul de intermediere pentru emisiunea obligatiunilor PMB si realizarea plasamentului privat fost format din Banca Comerciala Romana (BCR), ca intermediar initiator, alaturi de Alpha Bank Romania, BRD – Groupe Societe Generale (BRD) si Raiffeisen Bank, ca intermediari.

Admiterea la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti a obligatiunilor emise de Municipiul Bucuresti arata ca administratiile locale pot accesa cu succes finantare prin piata de capital, intr-un mod competitiv si profesionist. Ne bucuram sa fim din nou parte din consortiul care a sustinut aceasta emisiune si sa contribuim, prin expertiza BCR, la dezvoltarea unui cadru financiar matur pentru orasele din Romania care investesc in comunitate cu viziune si responsabilitate.”, a declarat Cosmina Plaveti, Head of Investment Banking BCR.

Ne face o deosebita placere sa fim din nou alaturi de echipa Municipiului Bucuresti intr-o tranzactie de refinantare prin piata de capital din Romania, respectiv derularea si finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligatiuni municipale, listate la Bursa de Valori Bucuresti. Finalizarea cu succes a emisiunii de obligatiuni municipale, listate la Bursa de Valori Bucuresti este de natura sa atraga atentia cu atat mai mult cu cat plasamentul privat s-a desfasurat in conditii de piata provocatoare si a unui context geopolitic dificil. Aceasta demonstreaza din nou ca piata de capital este un canal eficient atat pentru finantarea companiilor, cat si a autoritatilor publice locale, oferind in acelasi timp instrumente cu venit fix de calitatea si la nivelul de lichiditate de care investitorii institutionali din Romania au nevoie pentru a putea sa-si implementeze strategiile lor de management de portofoliu, finantand in primul rand emitenti locali.”, a mentionat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

“Succesul acestei emisiuni de obligatiuni arata din nou ca Municipiul Bucuresti este un emitent care si-a demonstrat soliditatea financiara si buna executie a obligatiilor sale, bucurandu-se de aprecierea investitorilor de fiecare data cand apeleaza la finantarea prin bursa. In pofida volatilitatii pietei, interesul investitorilor a fost semnificativ fata de valoarea emisiunii reflectand increderea acestora in potentialul de dezvoltare a municipiului. Pentru noi a fost o placere sa colaboram din nou cu echipa Primariei Bucuresti care ne-a demonstrat din nou profesionalismul sau.”, a spus George Mucibabici Jr., Head of Investment Banking Raiffeisen Bank.

“Aceasta tranzactie marcheaza prima noastra colaborare cu Municipiul Bucuresti in calitate de membru al sindicatului de intermediere si ne bucuram ca eforturile noastre s-au concretizat intr-un interes crescut din partea investitorilor si in incheierea cu succes a emisiunii. Participarea in acest proiect extinde un parteneriat solid, construit in ultimii ani prin solutiile de creditare oferite de grupul UniCredit — din care Alpha Bank Romania face acum parte — si reconfirma angajamentul nostru comun pentru sustinerea investitiilor publice, in sprijinul comunitatii bucurestene.”, a specificat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital Alpha Bank Romania.

Conform agentiei de rating Fitch, Municipiul Bucuresti are scorul BBB- (perspectiva negativa) pentru datoria pe termen lung. Profilul de credit independent (standalone) al Municipiului Bucuresti este “A” incepand cu aprilie 2023 si reconfirmat in aprilie 2025.

Potrivit statisticilor de la nivelul anului 2023, Municipiul Bucuresti are o populatie de 1,7 milioane de persoane (populatie rezidenta), dintre care 1,1 milioane de persoane sunt salariate, peste 135,000 de companii active, un PIB de 427 miliarde de lei.

Tranzacție între Bittnet Group și Arctic Stream: Optimizor continuă creșterea alături...

Două companii românești listate din sectorul IT – Bittnet Group, primul grup românesc de companii IT listat pe piața principală a Bursei de Valori...

Un val global de incertitudine determină creșterea randamentelor obligațiunilor

Randamentele obligațiunilor de stat pe termen lung cresc brusc în principalele economii, inclusiv în SUA și Japonia. Investitorii cer compensații mai mari pentru împrumuturile...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro