sâmbătă, aprilie 10, 2021
Acasă REVISTA ONLINE Comunicate de presa ERGONOMIA IN PRACTICA MEDICINEI MUNCII

ERGONOMIA IN PRACTICA MEDICINEI MUNCII

Comunicat de presa

CONFERINTA NATIONALA “ERGONOMIA IN PRACTICA MEDICINEI MUNCII”
SIBIU
19=22 NOIEMBRIE 2008

Asociaţia Patronală a Medicilor de Medicina Muncii din România a lansat sub redacţia Dr. Damian Fotache o culegere de articole, referate, comunicării şi rezumate ale discuţiilor din cadrul Conferinţei naţionale “Ergonomia în practica medicinei muncii” care a avut loc în zilele de 19-22 noiembrie 2008 la Sibiu.
Aceasta a avut ca teme principale: “Ergonomia – ştiinţa muncii. Unde se învaţă? Unde se aplică? Cui îi foloseşte? Şi Altele”, “Ergonomie, experienţe româneşti în practica medicinii muncii – tur geografic prin Univeristăţile şi Institutele de profil”, “Experienţe europene în ergonomie şi medicina muncii”, “Ergonomia în viziunea tinerilor rezidenţi”, Surditate şi Hipoacuzie profesională – aplicăm corecţia de prezbiacuzie?”
Moderatorii fiecărei secţiuni au fost personalităţi din domeniu precum: Dr Damian Fotache, Dr. Agripina Raşcu, Dr. Răzvan Ionuţ, Dr. Didi Surcel, Dr. Brânduşa Constantin sau Dr Emil Vancu.
Aceştia au încercat să clarifice câteva elemnte esenţiale ale ergonomiei muncii şi să analizeze schimbările de percepţie, dar şi încercările de schimbare de fond şi de adaptare ale acestui domeniu în funcţie de evoluţia societăţii şi de necesităţile şi cerinţele acesteia din urmă, în capitolul introductiv redactat de Dr. Damian Fotache “De la Gumelniţă la era robotizării”; “pe parcursul a 150 de ani cunoştinţele din acest domeniu s-au răspândit foarte repede, devenind aplicabile, populare, pentru că s-au adresat unei largi categorii – muncitorii […] se ţine cont de cererea permanentă de potrivire a muncii la capabilităţile oamenilor în noile forme de muncă: munca fracţională, munca la distanţă, multiplu de joburi, munca în condiţii extreme”.
Dar aplicabilitatea diferă nu numai în funcţie de timpul istoric, ci şi în funcţie de zona geografică şi nivelul de dezvoltare al regiunii respective – cartea centrăndu-se în principal pe ergonomia ardeleană în capitotul cu acelaşi titlu.
Cartea analizează de asemenea statutul Ergonomiei ca ştiinţă şi prezintă principiile de bază şi implicaţiile psihologice pe care actul muncii le presupune.
Culegerea, prin articolele sale încearcă o abordare holistică privind de asemenea atât din punctul de vedere al dreptului muncii cât şi din punctul de vedere al politicii de sănătate şi securitate vizând locul de muncă.
Conferinţa naţională “Ergonomia practică în medicina muncii” cât şi Culegerea de articole clarifică multe dintre problemele cunoscute sau încă necunoscute ale acestui domeniu deoarece este important având în vedere ca întreaga societate este un mecanism care funcţionează numai dacă indivizii sunt incluşi într-un proces de muncă în care li se asigură condiţiile specifice necesare pentru ducerea la îndeplinire cu succes a sarcinilor.
Astfel că, acest gen de evenimente, initiativă a unor profesionisti, stabileşte, clarifică şi planifică evoluţia domeniului ergonomiei în cele mai bune condiţii.

Articolul precedentDespre Patronatul Român
Articolul următorScrisoare deschisa transporturi
promovare online:

Postari recente:

promovare online:
3,067FaniÎmi place
5AbonațiAbonați-vă

Recomandate:

Evenimente: